25.7.2022. 17:38
0
Dritan Abazović podržao inicijativu da se 11. juli proglasi danom žalosti u Crnoj Gori
Crna Gora otvoreno podržava evropski put Bosne i Hercegovine, poštujući njenu cjelovitost i teritorijalni integritet, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr. Dritan Abazović tokom sastanka sa ambasadorom BiH u Crnoj Gori Nj. E. Branimirom Jukićem.

Dodao je i kako je su u Vladi Crne Gore sigurni da su "stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu, a dobrosusjedski odnosi i EU integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj".

Naime, Abazović je naglasio da je odnos Vlade Crne Gore prema BiH prijateljski i bratski, i da u budućnosti treba što više da se zasnivaju na realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata koji će mnogo bolje povezati dvije države i glavne gradove, saopćeno je iz Vlade Crne Gore.

Ambasador BiH Branimir Jukić je naglasio da su odnosi dvije države za primjer svima na Zapadnom Balkanu i da su zasnovani na kontinuiranom međusobnom uvažavanju.

- BiH iskreno podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, kako zbog Crne Gore, tako i zbog Bosne i Hercegovine, regiona, ali i Evropske unije, kazao je ambasador Jukić.

Premijer Abazović je izrazio puno poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, navodeći da je 11. jula ove godine u Potočarima delegacija Vlade Crne Gore, koju je predvodio sa ministrima, bila najmnogobrojnija od svih država regiona. U tom smislu, predsjednik Vlade Abazović je naveo da podržava inicijativu da se 11. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podsjećajući da je to predviđeno članom 5 Rezolucije.

Razgovarajući o trenutnoj političkoj situaciji u državi, premijer Abazović je naglasio važnost šireg političkog konsenzusa u kontekstu deblokade pravosuđa i izborne reforme kao najvažnijih segmenata u ključnom dijelu evropskih integracija.

Premijer Abazović i ambasador Jukić su se saglasili da su odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine prijateljski, ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u EU. Oni su razmijenili mišljenja o turističkoj sezoni, političkim prilikama unutar dvije države i regionu, saglasivši se da je zajednički interes da se dvije države nađu u EU.

Podsjećamo, on je 11. jula u govori koji je održao u Potočarima kazao da "genocid nije počinjen nad Bošnjacima već nad ljudima" te da ga "nisu počinile vojske već politike". Njegova izjava izazvala je lavinu burnih reakcija, kako iz naše zemlje, tako i iz regiona što je vjerovatno bio razlog da se crnogorski premijer još jednom javno obrati kako bi pokušao popraviti i sačuvati ugled. Tada se izvinio Majkama Srebrenice.

- Oprostite Majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi - napisao je tada Abazović na Twitteru.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.