27.7.2022. 11:34
0
Ukinuli akcize, ali sebi nisu smanjili plate: Delegati odbili izjašnjenje u hitnom i skraćenom postupku
Na sjednici Doma naroda PSBiH delegati danas nisu prihvatili da se po hitnom, a zatim ni po skraćenom postupku razmatra Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Klub bošnjačkog naroda.

Ovim prijedlogom bi se trebale smanjite plate izabranim dužnosnicima, a koje su povećane nakon usvajanja ovogodišnjeg budžeta.

Za hitni postupak glasalo je šest delegata, a osam je bilo suzdržanih. Za skraćeni postupak glasalo je šest, sedam delegata je bilo protiv i jedan suzdržan te je zakon poslat u redovnu proceduru.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, prema kojem se određuju novi koeficijenti za najveći broj zaposlenih u institucijama BiH, uključujući i pripadnike Oružanih snaga i policijskih snaga BiH.

Predstavnički dom je početkom marta usvojio taj zakonski prijedlog čiji su predlagači poslanici Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović.

Vrijedi napomenuti da su delegati danas u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, a koji se odnosi na ukidanje akciza na naftne derivate na period od šest mjeseci, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.