27.7.2022. 12:35
0
Pred poslanicima tri prijedloga izmjena Zakona o plaćama i naknadama
Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara BiH odgovaraju odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda sjednice na kojem bi trebalo da se nađe Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Damir Arnaut, a koji predviđa da naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH (izabrani i imenovani zvaničnici i savjetnici) ne može biti povećana za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog amandmana II na Ustav BiH, tako da će se poslanici danas izjašnjavati o negativnom mišljenju komisije.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika Denisa Zvizdića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa da se umanje koeficijenti za sva izabrane i imenovane osobe koje su ranije imale previsok koeficijent.

Trebao bi biti  razmatran i zahtjev poslanika Dženana Đonlagića da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

Njegov prijedlog zakona predviđa da se svim zaposlenim, imenovanim i izabranim osobama koje imaju koeficijent 4,00 i više, smanji koeficijenti za 12,4 posto. Na taj način oni neće dobiti povećanje plaća kroz povećanje osnovice.

Pred poslanicima bi se, između ostalog, trebao naći i zahtjev poslanika Predraga Kojovića i Mirjane Marinković-Lepić za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku. 



(Fena / Aldina R.) 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.