28.7.2022. 16:40
0
Dodik odgovorio Schmidtu: "Vi ste rušitelj velikog kalibra, idite kući, ugasite svjetlo"
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovorio je na pismo koje mu je jučer poslao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u kojem ga obavještava o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo jučer. Dodik je potvrdio da je u njegov kabinet dostavljeno pismo u čijem prilogu je Odluka o donošenju izmjena i dopuna na Izborni zakon BiH.

Pismo smatraju provokacijom i pozivaju se na stav institucija RS-a, kao i stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, prema kojem Schmidt nije izabran po Aneksu 10. koji je, kako navode, jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika. 

"Nemate ovlaštenja ni po Aneksu 10. Niste dobili saglasnost RS-a kao strane potpisnice Aneksa 10. Također, podsjećamo i da svi dosadašnji visoki predstavnici, a posebno Vi koji to niste, nisu imali i nemaju izvršna i naredbodavna ovlaštenja, posebno ne zakonodavna. Iz ovog Aneksa 10, koji je jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika, ne proizilazi donošenje zakona i drugih propisa umjesto legalnih i legitimnih organa entiteta i institucija BiH. A do sada ste (svi raniji visoki predstavnici, a i Vi, građanine Schmidt) nelegalno, nelegitimno, neustavno i antidejtonski nametali zakone, mijenjali entitetske ustave, 'zamrzavali' bankovne račune stranaka i građana, ukidali nižestepene sudske odluke, zabranjivali građanima imenovanje na političke funkcije, smjenjivali funkcionere na najvišem političkom nivou", stoji u Dodikovom pismu Schmidtu.

U nastavku je Dodik opet vrijeđao Schmidta nazivajući ga diktatorom, rekavši "Vaša samoprigrabljena diktatorska ovlaštenja su suprotna ljudskim pravima, ličnim i političkim pravima posebno, Vi rušite princip vladavine prava, Vi ste iznad zakona, iznad Ustava, iznad sudskih odluka, iznad političkih odluka, a posebno iznad odluka donešenih demokratskim procedurama u organima vlasti, posebno organa predstavničke, narodne demokratije u kojima se usvajaju zakoni".

"Pokazujete prezir prema ovim osnovnim principima, nanosite ogromnu štetu pravnoj i političkoj kulturi. Vi ste negacija svega, posebno negacija pojma države koju 'tako braneći' gazite do dna, da ona više u ustavnopravnom i smislu konstitucionalnih elemenata, a suvereniteta posebno - ne postoji. Vaša, građanine Schmidt, posljednja odluka u vezi Odluka kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine to samo potvrđuje i gurate sve u blato iz koga se teško može izaći", naveo je Dodik.

Dodik je potom kazao da "BiH sa visokim predstavnikom, a sa Vama (Schmidtom) posebno, postala nesuverena, neefikasna, kvazi-država, protektorat modernog doba, koja krši ljudska prava i slobode konstitutivnih naroda i građana".

"Vaša, nazovimo 'odluka', kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ide i korak dalje. Vi udarate svom silinom na ono što predstavlja volju naroda koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti. Po vama je način na koji građani slobodno i neposredno biraju svoje predstavnike samo onaj način koji Vi odredite i Centralna izborna komisija BiH, kojoj dajete sudska i izvršna ovlaštenja inkvizicijskog karektera. Vi čak dajete i političke smjernice kojima usmjeravate ton kampanje, pri čemu ste samo zaboravili i navesti za koga da se glasa na 'slobodnim, demokratskim, – ohaerovskim' izborima. Pri tome već najavljujete, a i možete - jer je ovo Vaša država, ustavne i izborne reforme nakon izbora", dodao je Dodik.

Schmidta je dalje optužio da manipuliše izborima rekavši, da on, a ne narod koji bi trebalo da bira one za koje misli da će najbolje vršiti vlast i njih predstavljati, pokušava usmjeravati izbornu volju.

"Vi rušite i gazite sva prava, a biračko pravo je jedno od osnovnih ličnih i političkih prava. Izborni sistem u svakoj suverenoj državi je dio općeg političkog i ustavnog sistema, u njemu su izraženi osnovni ustavni principi i sam politički oblik određenog društva, koji je složeniji i komplikovaniji u složenim pluralnim državama kao što je Bosna i Hercegovina", ističe Dodik.

Pismo je zaključio redovima u kojima je praktično sve probleme s kojima se BiH suočava pripisao upravo Christianu Schmidtu.

"Vi rušite i princip vladavine prava koji podrazumijeva postojanje pravne države koja je potčinjena pravu, i to u totalitetu, što znači da svi akti koje donosi samo država (ne samo Ustav i zakoni) moraju biti pravni, a ne politički i ideološki, a posebno ne ohaerovski. Vi rušite i princip pravne države koja treba da vrši vlast na osnovu sopstvenih zakona, a ne ohaerovskih, građansko - Schmidtovih. Vi rušite i principe ustavnosti i zakonitosti koji su osnovni principi ustavnog sistema svake državne zajednice u kojoj postoji ustav, kao bitni instrumenti ostvarivanja vladavine prava. Vi niste samo neovlašteni građanin Šmit, Vi ste rušitelj velikog kalibra i - molimo Vas, idite kući, ugasite svjetlo", zaključio je Dodik.

(Fena / Aldina R.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.