1.8.2022. 10:56
0
Sead Turčalo: Srbija i Hrvatska u odnosu prema BiH kopiraju 'ruski model'
FOTO: N1, prinscreen, arhiva
Srbija i Hrvatska u odnosu prema Bosni i Hercegovini kopiraju strategiju Rusije prema državama u kojima živi rusofone ili ruske etničke grupe, smatra Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

"Rusija i Hrvatska svjesno zanemaruju status Srba i Hrvata kao konstituentnih naroda u Bosni i Hercegovini. U svom diskursu ih reduciraju na nivo zaštićenih manjina", dodaje Turčalo komentarišući stav Vladimira Đukanovića iz vladajuće srbijanske stranke SNS, koji je jučer na Twitteru napisao "Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju na Balkanu. Volio bih da griješim", poručio je Đukanović.


Turčalo smatra da takvi stavovi "opravdavaju vlastiti intervencionizam u Bosni i Hercegovini".

"Jedina je razlika da Ruska Federacija često koristi i tvrdu moć za nametanje svoje volje. Prema stavovima jednog od trbuhozboraca predsjednika Srbije i istočni susjed razmišlja u tom pravcu", poručio je Turčalo.

Đukanović se međutim isti dan izvinio zbog svojih stavova na Twitteru. "Izvinjvam se zbog te objave, nanio sam štetu Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću", rekao je Đukanović jednoj srbijanskoj televiziji. 


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.