1.8.2022. 22:10
1
Hadžikadić: Ako Kosovo postane 'balkanski Donjeck', realnost je da RS preraste u 'balkanski Lugansk'
Mirsada Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred koalicije Država, oglasio se u povodu novih dešavanja koja se odnose na Kosovo. Tom prilikom, Hadžikadić je naveo kako Balkan ne smije biti nova Ukrajina.

"Iako je Kosovo suverena država sa međunarodnim priznanjem najvećeg broja zemalja članica UN-a, kosovski suverenitet je opet napadnut.

Legalnoj i legitimno izabranoj vlasti Kosova se onemogućuje provedba državnih političkih odluka. 
Nasuprot države i legitimnih odluka, sinoć smo vidjeli blokadu, militarizaciju, tenzije i 'zabrinutost' Beograda. 

Ova situacija asocira na ukrajinski scenarij, u kojem Kosovo postaje 'balkanski Donjeck'? 

Mi u Bosni i Hercegovini imamo razloga biti zabrinuti zbog kosovskog scenarija, jer ako Kosovo postane 'balkanski Donjeck', realnost je da Republika Srpska preraste u 'balkanski Lugansk'. 

Bosanskohercegovačka diplomatija (ako je uopće imamo) morala bi prepoznati važnost ovoga pitanja i neumorno lobirati u svijetu za rješenjem deeskalacije kosovske krize. 

Država treba imati državničku vlast koja ima kapacitet i kredibilitet biti faktor u svijetu međunarodnih odnosa. 

Postojeći sastav Predsjedništva BiH i ministrica vanjskih poslova BiH su našu poziciju u svijetu do kraja iskompromitirali i zaslužuju da ih promijenimo.

Državu trebaju voditi državnici", naveo je Hadžikadić.  



(Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.