9.8.2022. 17:58
0
Uništen domaći stočni fond: Meso se kupuje na grame, moguća i nova poskupljenja

Kilogram teletine ranije se mogao kupiti za 18 KM, a sada se kreće oko 28 maraka. Mljeveno meso bilo je 9, a sada košta više od 12 KM. Vlasti za to uopće ne mare, što je dovelo do potpunog uništenja domaćeg stočnog fonda, pa građani s pravom strahuju od novih poskupljenja.

Iz mesnice „Hodžić“ za „Avaz“ kažu da je došlo do poskupljenja od 30 posto.

Enorman rast

- Kupovna moć građana je dosta slabija, više meso i ne kupuju na kilogram, već kupe po pola kilograma. Meso je drastično poskupjelo, za 30 posto sigurno, kao i sve ostalo. Cijena telećeg buta je 24, a teleće plećke 22 KM. Cijene više nećemo dizati. Mi se vodimo time da se na narodu dosta zaradilo proteklih godina, pa neka se narod sad malo počasti - kazali su nam.

Iz mesnice „Mujanović“ navode kako se cijena teletine kreće od 18 do 28 KM, zavisno od kvaliteta mesa, te da je došlo do poskupljenja od 50 posto.

- Uzroci poskupljenja su razni, mada su najvažniji da je potpuno uništena domaća proizvodnja, te da je skoro 100-postotna zavisnost od uvoza. Dok domaći proizvođači gase proizvodnju zbog enormnog rasta cijena repromaterijala, trgovci ostvaruju ekstra profit jer nemaju obavezu otkupa domaćih proizvoda. Odsustvo sistematske podrške od vlasti dovodi do sigurnog gašenja domaće proizvodnje i rezultirat će daljnjim odlaskom mladih i radno sposobnih kadrova, potpuno će se prestati proizvoditi, obradivo zemljište će nestati, tako da će se svi prehrambeni proizvodi morati nabaviti iz uvoza, a cijene će enormno porasti u narednom periodu - kazali su iz mesnice „Mujanović“.

Veliki problem

Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH, kazao nam je da nijedan nivo vlasti nije imao sluha da se održi domaća proizvodnja. Težilo se ka uvoznom mesu, što se sada ispostavilo kao veliki problem, a skok cijena je neminovan.

- Imam informaciju iz evropskih zemalja da imaju vakuum u proizvodnji koji je ostao iz doba korone. Prije mjesec-dva i mi smo imali situaciju da je meso poskupjelo jer ga nije bilo na evropskom tržištu ili, ako ga je bilo, cijena je bila previsoka. Mislim da će ovakva dešavanja poučiti domaće proizvođače i otkupljivače da dugoročno računaju na poljoprivredne proizvođače, nebitno koja je kultura u pitanju - kazao je Kahriman.

Skuplje 50 posto

Vlasnik ćevabdžinice „Zmaj“ Safet Aljović kaže da je meso koje nabavljaju skuplje za čak 50 posto. Stoga i ne iznenađuje što su ćevabdžinice širom BiH povisile cijene.

- Meso koje mi koristimo za ćevape košta 13-14 maraka, a te cijene su, u odnosu na ranije, više za gotovo 50 posto. Stočni fond je u lošem stanju, gorivo je skuplje, transport također, sve to se odrazilo na cijene mesa - kazao je Aljović.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.