9.8.2022. 20:46
0
SBB: Bošnjaci ne mogu sebi dozvoliti sukob s kompletnom međunarodnom zajednicom

Bošnjaci ne mogu sebi dozvoliti sukob s kompletnom međunarodnom zajednicom, saopćeno je iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH nakon unutarstranačkog savjetovanja u Fojnici.  

Lider te stranke Fahrudin Radončić, komentirajući tom prilikom i aktuelnu političku situaciju u BiH, kazao je da sve očitija tendencija da se predizborna kampanja vodi na način utrke ko će bolje pljunuti na referentne predstavnike međunarodne zajednice, mora prestati jer je veoma opasna po bošnjački politički faktor.

- Nije u redu da se predizborni politički poeni uzimaju na način eksponiranja tobožnjeg patriotizma i borbe za građansku državu, a da se od Brisela, Vašingtona, OHR-a i mnogih drugih jakih diplomatskih sila svijeta, kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, prave botovske mete ili da se na njih medijski harangira - naglasio je Radončić.

Novonastala situacija i činjenica da je Izrael podržao stajališta hrvatskog naroda u BiH, istaknuo je dalje lider SBB-a, dokaz je koliko Željko Komšić koji je 12 godina član Predsjedništva BiH ili koliko Bisera Turković, kao ministrica vanjskih poslova BiH i ministrica Bakira Izetbegovića, nisu lobirali u jednoj od najvažnijih zemalja svijeta, a to je Izrael.

- Nad Jevrejima je počinjen poznati genocid u Drugom svjetskom ratu, a nad Bošnjacima je počinjen genocid u Srebrenici. Bilo bi, stoga, potpuno normalno da imamo njihovu podršku i da bošnjačka stajališta ne čuju samo od Milorada Dodika ili Dragana Čovića. Općim medijskim napadima žele se sakriti vlastita politička i diplomatska nesposobnost i neefikasnost – rekao je Radončić na unutarstranačkom savjetovanju SBB-a.

On je također naveo da se u situaciji uznemirenosti javnosti zbog mogućih i najavljenih mjera OHR-a, odnosno odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita, ukoliko ne dođe do dogovora bh. političara, mora ostati „hladne glave“ i mudro se ponijeti prema svemu do čega eventualno dođe.

- Bošnjaci sebi ne mogu dozvoliti da se pravi atmosfera linča prema najvišim predstavnicima OHR-a, Brisela i Vašingtona. To su naši iskreni prijatelji, jer alternativa njima su jedino Rusija i iredentizam Milorada Dodika. OHR može donijeti odluku protiv koje ćemo moći reći stotine argumenata. Ali mnogo gora bi bila odluka da OHR napusti Bosnu i Hercegovinu, a s njima i EUFOR. Sukob - sami protiv svih - bez snažne podrške Vašingtona, Brisela i drugih najjačih centara moći, učinio bi nas veoma ranjivima pred velikodržavnim aspiracijama prema Bosni i Hercegovini kao našoj jedinoj domovini – izjavio je Radončić.

- Mi moramo biti odgovorni kada se radi o hrvatskom pitanju u BiH jer nema tu velike pameti, ono u sebi sadrži i rizik gubljenja podrške Katoličke crkve kao veoma moćnog svjetskog faktora. Ko izgubi podršku jevrejskog lobija, a on je mnogo više od Izraela, i ko nema podršku Katoličke crkve u međunarodnim odnosima, može ući kao narod u nerješive probleme. Mi o tome moramo govoriti glasno. Jer takmičenje u pljuvanju međunarodne zajednice i guranju Bošnjaka u samoizolaciju jesu loša tekovina Bakirove i Komšićeve politike i veliki rizik po Bošnjake – riječi su lidera SBB-a.

Savjetovanju su prisustvovali članovi i rukovodstvo Općinske organizacije SBB-a Fojnica.

Učesnicima su se obratili predsjednik Općinske organizacije Emir Sulejmanović i povjerenik Saveza za Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton i kandidat za državni parlament Adnad Jupić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.