11.8.2022. 11:10
0
Kozlić: ZDK uplatio cijeli iznos od milion KM za 1.263 studentske stipendije
Ministarstvo finansija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, sa računa Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona, uplatilo je jutros na žiro račune općina i gradova u ZDK-u cijeli iznos stipendija za akademsku 2021./2022. godinu- potvrdio je Feni resorni ministar obrazovanja ZDK prof. dr. Spahija Kozlić.

 - Stipendije su uplaćene u cjelokupnom iznosu i najveće su do sada te iznose 750 KM. Studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja dobit će dupli iznos ovogodišnje stipendije, odnosno 1.500 KM.

Takvih je ukupno 57, a stipendije su ove godine dobili svi studenti koji su ispunjavali formalno-pravne uslove. Ukupno će biti isplaćene 1.263 stipendije- napominje Kozlić.

Općine i gradovi, napominje, imaju obavezu da u što kraćem periodu stipendije uplate na pojedinačne račune studenata.

ZDK oko dva miliona KM izdvaja i za stipendije Ministarstva za boračka pitanja, kojih je ove akademske godine bilo nešto više od 1.900. Te se stipendije isplaćuju na osam jednakih rata te u iznosu od 800 KM za brucoše i 1.200 KM za studente ostalih godina studija.

Vlada ZDK sa oko 1,5 milion KM godišnje, odnosno sa po 219 KM mjesečno, subvencionira i smještaj studenata u studentskim domovima u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Tuzli. Studenti kojima se subvencionira smještaj u domovima nemaju pravo na stipendije koje taj kanton isplaćuje. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.