11.8.2022. 19:45
0
CIK kaznio zbog prijevremene izborne kampanje: Stranke zatražile da kazne isplate u ratama

CIKBiH je kaznio DNS sa 10.500, a SDPBiH sa 1.700 maraka zbog preuranjene izborne kampanje na društvenim mrežama


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici kaznila je četiri politička subjekata zbog kršenja Izbornog zakona BiH. Naime, ove odluke su donesene zbog kršenja odredbi člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH.

Istaknuto je da odluke CIK-a BiH nisu pravosnažne i na njih se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke

Za DNS su izrečene tri kazne u ukupnom iznosu od 10.500 KM, a jedna za SDPBiH. Kada je riječ o DNS-u, kažnjen je zbog sponzorisanih objava na društvenim mrežama prije zvanične izborne kampanje. Postupajući po inicijativama Transparency Internationala BiH, jedna od kazni se odnosi na objave Marka Kubatlije, kandidata DNS-a za Narodnu skupštinu RS-a, te je ovoj stranci izrečena kazna od 3.000 KM. CIK smatra DNS odgovornim što je ovaj kandidat na Facebooku vodio plaćenu izbornu kampanju prije njenog službenog početka. Izrečena je i privremena mjera kojom se nalaže da se sporni sadržaji uklone sa Facebooka.

Kazna od 3.500 KM stigla je Nenada Nešića, predsjednika DNS-a i kandidata za člana Predsjedništva BiH. Utvrđeno je da je objavio sponzorisanu objavu, a naloženo je stranci da upozori Nešića da sporne objave skloni sa Facebook stranice. Treća kazna DNS-u od 4.000 KM odnosi se na Aleksandra Glavaša, kandidata ove stranke za Predstavnički dom PSBiH.

CIK je na inicijativu TIBiH, koji je prijavio Belmina Zukana, pokrenuo postupak jer je promovisao sebe kao kandidata SDP-a za federalni Parlament na FB stranici te je izrekao SDP-u BiH kaznu od 1.700 KM.

Izborna kampanja počinje 2. septembra i traje do početka izborne šutnje, odnosno do 1. oktobra, do sedam sati

Članica CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina pozvala je sve političke subjekte i kandidate da se uzdrže od kršenja odredbi Izbornog zakona BiH.
- Stupile su na snagu izmjene i dopune Izbornog zakona. Za ovu povredu minimum kazne više nije 1.000 KM, kao što je to bilo ranije. Ta minimalna kazna će sada iznositi 3.000 maraka. Ukoliko je u pitanju već sankcionisana politička stranka, neće se izreći kazna od 3.000 i onda ćemo zaista imati problem, jer će doći do negativnih komentarisanja odluka CIK-a u smislu da se izriču visoke novčane kazne. Ali, ako je neko već jednom sankcionisan, treba biti dovoljno ozbiljan da shvati da se prate sve objave, kazala je Bjelica Prutina.

TEŠKO STANJE
CIKBiH je dobio molbu od PDP-a i Platforme za progres da im se za izrečene kazne omogući plaćanje na rate zbog finansijske situacije u kojoj se stranke nalaze, odnosno zbog nedostatka novca za redovno izmirenje obaveza. Stoga je CIK donio zaključak kojim se dozvoljava PDP-u da kaznu od 27.000 maraka plati na deset mjesečnih rata od 1. septembra. Dozvoljeno je i Platformi za progres da kaznu od 17.000 KM plati u 12 mjesečnih rata.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.