16.8.2022. 23:00
0
Kovačević: Čavara hoće da teret imenovanja sudija prebaci na potpredsjednike
Slaven Kovačević, doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i evro-atlantske integracije, savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića bio je gost emisije '7 Plus' Hayat TV-a.


Kada je u pitanju izjava Ambasade Izraela, Kovačević je na početku naveo da u 75 posto teksta Izrael podržava ravnopravnost građana ove zemlje.

- Oni su rekli da je prijedlog HDZ-a dobrodošao. Izrael se nalazi u složenom geopolitičkom okruženju i to okruženje formira stavove Izraela i teško bi se bilo očekivati da Izrael ima drugačiju politiku od njihove koja je autohtona. U jednom dijelu svog teksta govore o jednakosti, a u drugom se govore da su dobrodošli prijedlozi HDZ-a. Mi smo tražili pojašnjenje izjave, ali nismo ga dobili. U vanjskoj politici se ne dobiva odgovor na takva pitaja, ali mislim da se tako nešto neće desiti. To nije posljedica lobiranja Čovića i Dodika, malo je to složenija priča, imajuzći u vidu da postoje određeni ostaci Trumpove administracije – tvrdi Kovačević.

Što se tiče imenovanja sudija Ustavnog suda, Kovačević ističe da Čavara još uvijek ništa nije odlučio, uprkos pismu koje je uputio Visokom predstavniku.

- To je taktika HDZ-a da se to odloži što je duže moguće. Predsjedniku Ustavnog suda BiH Mati Tadiću je jučer istekao mandat, i time je Ustavni sud BiH nepopunjen. U ovoj zemlji ako postoji i najmanji element u kojem se može proizvesti blokada, ona će se proizvesti. Čavara  hoće da na svoj način predloži imena sudija Ustavnog suda koja će biti neprihvatljiva drugim potpredsjednicima i da teret prebaci na njih. U Ustavu BiH je utvrđen način imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH. Imenovanje četiri sudija u Federaciji obavlja Zastupnički Dom i niko više. HDZ je izmislio komisiju koja provodi konkurs i želi intervijuirati kandidate koji su se prijavili na konkurs. Ne radi se o konkursu nego o imenovanju – pojašnjava Kovačević.

On dodaje kako se Visoki predstavnik neoprezno ili s namjerom često svrstava u politički ambijent u BiH.

- Kako protumačiti njegovu izjavu da je pročitao presudu Ljubić? Zašto Schmidt govori da je pročitao odluku Ustavnog suda o predmetu Ljubić, a ja ga evo pitam da li zna da postoji odluka Ustavnog suda u predmetu Komšić u kojoj je utvrđeno da entitetski Ustavi nisu u skladu sa Ustavom BiH po pitanju imenovanja rukovodstava oba entiteta – objašnjava Kovačević. 



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.