19.8.2022. 13:40
0
Muzur odao počast poginulim američkim diplomatima i francuskom vojniku na Igmanu
Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur danas je, sa delegacijom, na Igmanu, polaganjem cvijeća, odao počast trojici američkih diplomata i francuskom vojniku koji su poginuli prije 27 godina.

Uoči godišnjice   stradanja pomoćnika ministra odbrane SAD-a Josepha Kruzela, posebnog izaslanika za bivšu Jugoslaviju Roberta Frasurea, pukovnika Ratnog zrakoplovstva SAD-a Samuela Nelsona Drewa i francuskog vojnika Stephana Reaulta, Općina Ilidža je uredila lokalitet na planini Igman na kojem se nalazi Spomen-obilježje posvećeno njima, a u čijoj neposrednoj blizini je i transporter u kojem su poginuli.

Tragičan događaj samo je potvrda da agresorske grante nisu birale, saopćeno je iz Općine.

- Kao što se s ponosom sjećamo najhrabrijih sinova i kćeri koji su položili živote u odbrani naše domovine u agresiji, isto tako moramo čuvati sjećanje na ljude koji su borili za okončanje agresije i uspostavu mira u Bosni i Hercegovini - rekao je načelnik Muzur.

Ratni put preko Igmana, koji je tokom agresije bio jedina putna komunikacija Sarajeva sa ostatkom slobodnih teritorija, često je u brojnim medijskim izvještajima označavan kao "najopasniji u Evropi". Ali, taj put je bio i žila kucavica za prijestolnicu Bosne i Hercegovine tokom agresije.

Teško je utvrditi tačan broj ubijenih i nastradalih od agresorske artiljerije na ratnom putu preko Igmana, no sigurno je da on nije minoran.

Putna komunikacija, na kojoj su život izgubili i članovi mirovne misije predsjednika SAD-a Billa Clintona, simbol je otpora i jednog teškog vremena.

- On je historija. On je simbol otpora i opstanka i upravo zbog toga smo odlučili da ga obnovimo kako bi mogli gajiti kulturu sjećanja na sve one koji su dali svoje živote kako bi mi danas normalno živjeli. Neka im je slava - poručio je načelnik Muzur, saopćeno je iz Općine Ilidža.

(FENA/A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.