23.8.2022. 17:21
0
Vlada TK obećala dodatnu pomoć poljoprivrednicima
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić upriličili sastanak sa predstavnicima proizvođača mlijeka predvođenim sekretarom Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori Suadom Selimovićem.

Selimović je naveo da u Tuzlanskom kantonu proizvode blizu 30 miliona litara mlijeka godišnje, što je trećina ukupnih potreba kantona za ovim proizvodom, i što pokazuje da prostora za dalji razvoj itekako ima.

Pojašnjavajući stanje u mljekarstvu, predsjednik udruženja mljekara u TK Edin Glibanović ističe da je u tom kantonu registrovano 1.350 gazdinstava u obrtu, te da je po pet članova porodica angažirano u obrtu, što je, gledajući zbirno, sa skoro 7.000  radnih mjesta i najveća fabrika u kantonu po broju radnih mjesta.

- Ova godina je po mljekare krenula izuzetno loše, poskupljenja koja su nastupila u svim našim ulaznim parametrima usložila su se sušom koja je prepolovila prinose za oko 50 posto. Također, ogromne su štete i od divljih svinja i sve se to direktno odražava na našu proizvodnju. Stoga želimo zamoliti Vladu da nam dodatno pomogne da očuvamo proizvodnju i naš stočni fond. Mlijeko je esencijalna namirnica za život naših građana i nemojmo dozvoliti da u toj namirnici toliko ovisimo o uvozu - dodao je Glibanović.

Halilović i Begić su iskazali razumijevanje za situaciju u kojoj se nalaze svi poljoprivredni proizvođači uključujući i mljekare, posebno imajući u vidu da se približava vrijeme jesenje sjetve, te da je neophodna podrška kako bi farmeri mogli proizvesti neophodnu hranu za stoku.

Begić je istakao da su, nažalost, i u toj oblasti nadležnosti podijeljenje između kantonalnog, federalnog i nivoa lokalnih samouprava.

- Što je bilo do Kantona već smo realizirali, osigurali smo povećanje sredstava i isplatili naše podsticaje. Također smo već upućivali inicijative Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kada je u pitanju proglašenje divlje svinje štetočinom i za izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nažalost, inicijative nisu dobile podršku u Federalnom ministarstvu, ali ćemo mi te naše inicijative, sa dodatnim obrazloženjima uputiti ponovno - kazao je Begić.

Halilagić je naglasio da je nesporna dobra volja Vlade da pomogne poljoprivredne proizvođače.

- Moramo naći način da pomognemo i da odobrovoljimo federalni nivo da i oni odgovore na probleme s kojima se susreću ne samo poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanskog, nego i iz drugih kantona. A čujemo da su problemi veoma slični, ako ne i isti. Ono što je dobra strana jeste da su javni prihodi nešto bolji i kako se to može vidjeti, trudimo se da ta sredstva, kroz razne programe vratimo privredi, poljoprivredi itd. U tim smjeru sagledat ćemo mogućnosti i da, osim već planiranih 11,5 miliona KM, osiguramo i dodatna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima - kazao je Halilagić.

Potcrtao je svima predstoji da iznađu način kako da sve te mjere usmjere kako bi rezultat bio istinsko povećanje poljoprivredne proizvodnje.

To je zadatak na kojem Vlada mora dobiti pomoć samih poljoprivrednih proizvođača, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.