24.8.2022. 13:36
1
Nakon Schmidtovog pritiska: Čavara napokon imenovao sudije Ustavnog suda FBiH
Predsjednik FBiH Marinko Čavara imenovao je sudije Ustavnog suda BiH.

On je na vanrednoj konferenciji za medije imenovao preostale sudije, tačnije njih četiri koliko je bilo potrebno za odblokiranje rada Ustavnog suda FBiH, odnosno Vijeća za zaštitu vitalnog interesa.

Iz reda bošnjačkog naroda to je Ajša Softić, iz reda hrvatskog naroda Mirko Miličević, a iz reda srpskog naroda Branimir Orašanin dok je Dubravko Čampara imenovan iz reda Ostalih.

Čavara je kazao da se ovim nastavlja procedura Visokoog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

- Bit će dostavljena dopredsjednicima za saglasnost. Kad Dom naroda potvrdi odluku, imat ćemo popunjen Ustavni sud – kazao je Čavara.

Na pitanje zbog čega nije tražio saglasnost potpredsjednika FBiH, Čavara je rekao da to nije bio obavezan po Ustavu.

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.