25.8.2022. 12:50
2
Uznemirujući snimak iz sarajevskog naselja Pofalići - Pogledajte kako šintori na brutalan način "hvataju" pse: Za šapu ga hvataljkom vuku, dok mu drugi muškarac hvataljku stavlja na glavu i vuče ga..
Ogorčeni građani na društvenim mrežama dijele video na kojem, za sada nepoznati radnici, u naselju Pofalići na nehuman način hvataju psa.

Na snimku se može vidjeti kako jedan muškarac hvataljkom prvo vuče psa za jednu šapu dok se on pokušava spasiti, ne pokazujući znakove agresivnosti već tako izložen velikom strahu skakuće uokolo i cvili, dok mu drugi muškarac hvataljku stavlja na glavu i vuče ga do automobila.



 
Nije prvi put..

Ovo nije prvi put da se u našem glavnom gradu nehumano postupa sa psima od strane šintora.

I prošle godine je objavljen snimak na kojem su sarajevski šintori po podu vukli psa, pokušavajući ga na taj način uvući u vozilo.

Snimak možete pogledati OVDJE.

Na Dobrinji psu polomili vilicu

Društvenim mrežama ovih dana su se širile slike psa sa polomljenom vilicom, a kako su neki mediji prenijeli, povrede su nanijete od strane šintora. Epilog - pas je nakon šest dana preminuo.



"Svjedoci smo učestalog zlostavljanja, mučenja, ubijanja i krajnje nehumanog ponašanja prema životinjama.  Skoro pa svakodnevno primamo žalbe ogorčenih građana koji su svjedoci navedenog kao i neprilagođenog  ponašanja od strane pripadnika higijenskog servisa 'LOKOM' i KJP 'RAD'. Isti u sastavu svog šinterskog  zanimanja nanose lake i teške tjelesne povrede psima prilikom hvatanja, povrijeđujući ih i ostavljajući im trajne psihičke posljedice. Naprijed navedeno je vidno u videozapisu od dana 22.08.2022. godine u kojem šinteri KJP 'RAD' u ulici Humska br.200 na jedan krajnje nehuman i okrutan način hvataju psa, na način što ga jedan od njih vuče za prednju nogu silom, kojom prilikom pas zadobija povrede.

Strogo napominjemo, da je ovakvo ponašanje u suprotnosti sa članom 3. Zakona o zaštiti i dobrobiti  životinja. Navedena odgovornost proizilazi i iz odredaba člana 319.st.1. Krivičnog zakona FBIH. Navedeno  je ujedno u suprotnosti sa Zakonom o prekršajima javnog reda i mira Kantona Sarajevo član 8. stav 5. odredba k) kojim se jasno propisuje kaznena odredba u iznosu od 500 KM do 1500,00 KM ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno na drugi način sa njima surovo postupa.

Udruženje poziva sve građane da sva djela zlostavljanja, mučenja, ubijanja životinja evidentiraju i prijave  nadležnim PU, nadležnim veterinarskim inspekcijama, nadležnim tužilaštvima, te nas kontaktiraju.  Iako je sistem u državi itekako zakazao, BiH je pravna država u kojoj egzistira vladavina prava, te  zakonodavstvo zaštite životinja mora da se poštuje kao i svaki drugi zakon",  naveli su iz Udruženja Sarajevo UZZŽ “PRIJATELJI ŽIVOTINJA”.

Šta kaže zakon

Nakon jednog slučaja potezanja pištolja na psa koji se desio na Igmanu početkom ove godine, kinolog Nedim Šuta je za naš portal podsjetio na zakonsku regulativu koja se primjenjuje na nivou BiH. 

"Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji se implementira deset godina u Bosni i Hercegovini je vrlo jasan, a kaže da je strogo zabranjeno i Zakonom kažnjivo nanositi bol i oštećenja na životinjama isto kao i na ljudima", kazao je Šuta tada. 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.