28.8.2022. 13:00
0
Obilježena godišnjica masakra kod Tržnice: "Zlo koje je počinjeno na ovom mjestu nikada neće biti zaboravljeno"
FOTO: Anadolija
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i šefica bh. diplomatije Bisera Turković, zajedno sa brojim Sarajlijama, danas su povodom obilježavanja 27. godišnjice pogibije građana položili cvijeće na Gradskoj tržnici.

Za 27. godišnjicu od dana kada su od granata ispaljenih s položaja VRS-a ubijena 43 građanina Sarajeva, a 84 ranjeno kod sarajevske Gradske tržnice, brojni građani odaju počast, javlja N1.

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić na zvaničnom Twitter profilu navela je kako “danas obilježavamo 27. godišnjicu masakra ispred sarajevske Gradske tržnice Markale”.

“Sa agresorskih položaja 28. augusta 1995. godine ispaljena je granata koja je ubila 43, a teško ranila 84 civila. Zlo koje je počinjeno na ovom mjestu nikada neće biti zaboravljeno, a obaveza nas, novih generacija je da na istini svakodnevno istrajavamo.To je naš dug prema svim žrtvama. Pravda za stradale, mir za preživjele i bolja budućnost za našu djecu”, kazala je Karić.

Ovaj zločin je bio razlog otpočinjanja prve faze NATO bombardovanja od 30. augusta do 1. septembra.

Svjedočenje u Haagu


Stručnjaci, koji su kasnije svjedočili u haškim procesima, potvrdili su da je granata ispaljena na Tržnicu 28. avgusta 1995. godine proizvedena u srbijanskoj tvornici Krušik, u Valjevu 1993. godine.

Jedan od svjedoka optužbe, bivši član UNPROFOR-a u BiH David Harland, kazao je da su snage „bosanskih Srba“ vršile „ciljane napade na Sarajevo kako bi terorizirale civile“.

„Tada smo rekli da ne znamo ko je te granate bacio kako bi prikrili planove o vojnoj intervenciji“, rekao je Harland, navodi N1. 



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.