30.8.2022. 22:16
0
Džindić: Uvezali smo staž za više od 10.000 ljudi, sve smo spremili za toplifikaciju Sarajeva
U sali novosarajevskog Centra za djecu i omladinu održano je unutarstranačko savjetovanje Saveza za bolju budućnost BiH.

Govor je, između ostalih, održao i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, saopćeno je iz Saveza za bolju budućnost.

- Ministarstvo koje vodim napravilo je jednu analizu koja je pokazala da svake godine ovo ministarstvo treba da predloži blizu desetak miliona KM za uvezivanje radnog staža i do sada smo to radili u iznosu tačno od 46,5 miliona KM. U zasluženu penziju je otišlo oko 8.000 radnika. Do tada nisu imali mogućnost i pravo da se liječe, da odu u penziju i nakon toga su u zasluženoj penziji. 

Kada tom broju dodamo cifru od 3.600 penzionera koji su otišli, opet zaslugom ovog ministarstva, u rudnicima u FBiH, dolazimo do cifre od 11.500 do 11.600, u zavisnosti od ovog posljednjeg oglasa koji je upravo u toku. I ove godine je ovo ministarstvo predložilo, naravno na osnovu izračuna, cifru od blizu pet miliona KM i to ćemo svakako iskoristiti u narednih mjesec i time bismo završili ciklus da u zasluženu penziju ode blizu 13.000 penzionera, od toga 3.500 rudara u rudnicima FBiH - izjavio je Džindić.

Dodao je da je prijedlog ministarstva da se socijalno ugroženim kategorijama i penzionerima dodijeli po 100 KM.

- Dakle, naš Vesko Drljača iz SBB-a predlaže spisak, Ministarstvo dalje šalje i blizu 70.000 korisnika će dobiti po 100 KM kao vid subvencije za električnu energiju. Treće, i to je vrlo bitno, a to je plin. Uradili smo puno u prethodnom periodu, niti jedan dan nismo ostavili građane Kantona Sarajevo bez plina, nećemo ni u budućnosti to uraditi. Subvencionirali smo u nekoliko navrata u prethodnim grijnim sezonama. Nismo o tome pričali, nismo govorili, nego smo vrijedno radili - naglasio je federalni ministar.

Napravili su, kako kaže, model kako da sufinansiraju i kako da pomognu i za ovu grijnu sezonu.

- Čekam da se smiluje Kanton Sarajevo, da predloži bilo šta. Pa ćemo im odmah iza toga pokazati kako se to radi. Još jedna stvar, spomenut ću projekt koji je vrlo bitan za Kanton Sarajevo, a to je toplifikacija grada Sarajeva. Ne smijemo odustati, svaki ćemo termin našeg unutarstranačkog savjetovanja iskoristiti da animiramo naše ljude, ugledne ljude da donesu odluke i da taj projekt u naredne dvije godine uradimo. Drugi su taj projekt zaustavili, ideja našeg predsjednika je završena, mi smo uradili idejno rješenje i idejni projekt od našeg direktora termoelektrane, našeg SBB-ovca, od direktora "Elektroprivrede", direktora Fonda za okoliš, sve su to kadrovi SBB-a i, naravno, ovo ministarstvo kojim rukovodim ja. Ideja predsjednika je pretočena u djelo i, nažalost, zaustavljena u Vladi KS i nalazi se u ladici. Taj projekt se mora vratiti kako bismo građanima Sarajeva omogućili čišći i bolji zrak, a svi mi koji ovdje živimo znamo kakve probleme imamo tokom grijne sezone - kazao je Džindić.

Inače, okupljenim članovima SBB-a na unutarstranačkom savjetovanju obratili su se i predsjednik stranke Fahrudin Radončić, kao i kandidati Vahedin Bulja, Vesko Drljača, Sanela Prašović-Gadžo, Nabil Naser, Mirsad Kacila i Suad Kurtćehajić, navedeno je u saopćenju.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.