31.8.2022. 14:35
0
BH novinari: Program N1 televizije mora biti dostupan svim građanima
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarima i urednicima N1 televizije u nastojanjima da omoguće svim građanima Bosne i Hercegovine praćenje njihovog programa putem različitih internet platformi i mreža kablovskih operatera, uključujući i platforme BH Telecoma.

- N1 televizija zauzima značajan dio informativnog prostora BiH, zahvaljujući, prije svega, brojnim i raznovrsnim programskim sadržajima, te ispunjavanju informativnih potreba građana za različitim i pluralnim informacijama od značaja za javnost - navode 'BH novinari' u saopćenju za javnost. 

Istovremeno, ističu kako je takva pozicija N1 posebno važna u vrijeme predizborne kampanje, koja u BiH počinje 2. septembra, "a bilo kakav pokušaj uskraćivanja prava građanima da prate N1 treba tumačiti kao nedozvoljeno ograničavanje slobode izražavanja i informisanja".

- Upravni odbor BH novinara posebno izražava žaljenje zbog činjenice da finansijski, politički i drugi interesi vlasnika i menadžmenta BH Telecoma i United Media, u čijem sastavu posluje N1, mogu dovesti u pitanje dostupnost programskih sadržaja ove televizije građanima BiH, posebno jednog njenog entiteta - Federacije BiH - navodi se.

U tom kontekstu, UO BH novinara naglašava kako se "ni u jednom demokratskom društvu ne bi smjelo dogoditi da interesi kapitala i trka za profitom nadvladaju javni interes i pravo građana na slobodu informisanja".

BH novinari podsjećaju da su pregovori i zahtjevi obje kompanije - BH Telecoma i United Media potpuno u skladu sa važećim zakonima, pravilima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i važećom Direktivom EU iz 2010. godine.

- Međutim, legalnost i legitimnost obnove međusobnog ugovora o distribuciji televizijskih programa putem zemaljske radio-difuzne mreže ne bi smjela narušiti integritet i slobodno djelovanje N1 TV, niti dovesti u pitanje funkciju novinarstva kao javnog dobra - navodi se.

BH novinari naglašavaju kako je i ovaj slučaj potvrdio potrebu hitnog donošenja Zakona o javnosti medijskog vlasništva i pluralizma, čiji se nacrt nalazi u ladicama Ministarstva prometa i komunikacija BiH od decembra 2018. godine.

- Nacrtom ovog zakona je predviđeno, ne samo objavljivanje podataka o vlasništvu nad medijima, nego i razdvajanje uredničke politike, programske funkcije i javne odgovornosti medija od finansijskih i svih drugih interesa medijskih vlasnika - navodi se u saopćenju. 




(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.