6.9.2022. 15:20
0
Džaferović: Turska je opredijeljena za suverenitet i daje podršku misiji Althea
Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH i turskoj predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana te sastanka proširenih delegacija obje zemlje pristupilo potpisivanju sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti razmjeni tajnih podataka koji se odnosi na oblast odbrambene industrije.

Sporazum je u ime BiH potpisao ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, a u ime Turske šef diplomatije Mevlut Čavušolu.

Bratski odnosi i veze

Nakon potpisivanja sporazuma i sastanka prvi se obratio Šefik Džaferović:

- Republika Turska i BiH imaju iznvaredne prijateljske i bratske odnose i veze. One su historijske, ekonomske i na kulturnom planu. Nastavit ćemo da jačamo naše odnose i veze. Ovo je četvrta zvanična posjeta Turske i BiH. Na marginama raznih događaja smo se sastajali sa predsjednikom Erdoanom - rekao je Džaferović.

- Ostat će za ovaj mandat Predsjedništva BiH upamćeno mnogo stvari. Ja sam govorio o dvije: autoput Beograd-Sarajevo i medunarodni dokumenti koje su BiH i Turska potpisali. Važno je i pitanje ugovora o slobodnoj trgovini, gdje je Turska za BiH dala najpovoljnije uslove - kazao je Džaferović.

Pitanje industrijskih zona

Kako kaže, da smo sami sebi zadali cilj da vanjskotrgovinska razmjena iznosi milijardu KM.

- Pitanje industrijskih zona je pitanje na kojem treba raditi u narednom periodu, kao i oblast energetike. Turska je opredijeljena za suverenitet i teritorijalni integritet i daje podršku produženju misije Althea. Posebno su naglasili tokom sastanka odnos Turske sa svim državama zapadnog Balkana - dodao je.

Džaferović je mišljenja da Turska igra relaksirajuću ulogu i dodao da BiH ima dobre odnose sa svima u BiH.

- Danas smo se posebno zahvalili Erdoanu na posredovanju u pitanju agresije na Ukrajinu. 

Na kraju se zahvalio Erdoanu na dolasku u BiH i dodao da je Turska na srcu BiH, kao što je BiH na srcu Turske.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.