9.9.2022. 9:34
0
Utrka za čist vazduh - Lung Run 2022
Mreža CEE Bankwatch Network i Modern Escape Europe u saradnji sa Centrom za životnu sredinu organizuju utrku pod nazivom “Lung Run Ugljevik” koja se ove godine održava 29. oktobra u Ugljeviku.

Međunarodni dan čistog zraka se obilježava 07. septembra, a njegov ovogodišnji moto „Zrak koji dijelimo“ naglašava zajedničku odgovornost i potrebu zajedničkog djelovanje jer zagađenje zraka nije problem samo lokalne zajednice. Zagađenje zraka ne poznaje granice država i čvrsto je povezano sa pitanjima koja se odnose na klimatske promjene, smanjenjem biodiverziteta, jednakosti kao i ekonomskog razvoja. 

Lung Run je međunarodna tematska utrka koja je osmišljena s ciljem da podigne svijest javnosti o štetnim uticajima zagađenja zraka, posebno onog prouzrokovanog termoelektranama na ugalj, te da se podstiče korištenje resursa i tehnologije koji vode ka zdravijoj životnoj sredini.

Lung Run Ugljevik je ulična/trail utrka dužine 10 km koja je prilagođena svima, kako rekreativcima tako i profesionalnim trkačima. Održava se u šumsko-rekreativnoj zoni opštine Ugljevik, omeđenoj rudnikom - površinskim kopom. Specifično okruženje u kojem se održava utrka omogućava trkačima jedinstven doživljaj i upoznavanje lokalne zajednice čije napore za održivošću i zdravom životnom sredinom podržavaju učešćem u utrci. Ova utrka je prilika za saradnju lokalne institucije, trkačke zajednice i lokalnih preduzeća, te njihovo predstavljanje učesnicima utrke i gostima. 

Cijena startnine iznosi 30 KM, a sredstva će biti usmjerena na društvene i ekološke projekte lokalne zajednice. 

Utrka nosi snažnu društvenu i ekološku poruku te takođe ima i dobrotvornu komponentu. Kao takvu, utrku pokreće pravičnost, jednakost, solidarnost, skromnost, međusobno poštovanje i poštovanje životne sredine, principi koji su ugrađeni u pravila i propise utrke.

Više informacija o utrci Lung Run Ugljevik  se nalazi na zvaničnoj web stranici organizatora i na Facebook stranici događaja. Prijava na utrku vrši se online registracijom i uplatom kotizacije putem linka, a uplate iz inostranstva možete bez provizije ostvariti putem ovog linka.

Pridružite se ovoj jedinstvenoj utrci koja je sinonim krilatice „Djeluj lokalno, misli globalno!“.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.