15.9.2022. 8:15
0
Dizdarević: Ponašanje ambasadora Sabolića dokaz je narušenih odnosa između BiH i Hrvatske
Odnosi između BiH i Hrvatske se usložnjavaju. Zapaljive izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske i to one o najosjetljivijim temama kakva je genocid u Srebrenici doprinijele su da Ministarstvo vanjskih poslova BiH konačno uputi demarš ambasadoru Hrvatske u BiH.

No, Ambasada Republike Hrvatske u Sarajevu saopćila je kako je ambasador Ivan Sabolić na sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odbio primiti protestnu notu MVP-a.  
Kako se navodi, "ambasador je odbio primiti protestnu notu čiji se ton i sadržaj temelji isključivo na ničim potkrijepljenim tvrdnjama, a koje su i iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske označene kao laži". 

Procesno poprilično zbunjujuće za ovdašnju javnost. BiH bi sada protestnu notu trebala direktno uputiti Republici Hrvatskoj.

Zlatko Dizdarević, bivši diplomata BiH, koji je dužnost ambasadora obavljao i u Zagrebu za Patriju je kazao da u ovom trenutku ne može ponuditi odgovor koji vjerovatno očekujemo kao dio striktnih i "zakovanih" procedura u ovakvim prilikama. 

„Naravno, ovakve situacije i potezi su dokaz vidno narušenih odnosa između nas i Hrvatske, oni čak nisu ni neočekivani i biće ih još ukoliko se konačno ne otvori ozbiljna rasprava na vrhu o svim viđenjima uzroka, povoda i posljedica i na bilateralnom pa i širem planu. U konkretnom slučaju propisane forme de facto ne postoje, ma koliko bi se mogli potezati razni slični primjeri kao objašnjenje nastavka zatezanja u kojem će se svaka strana pozivati na svoje viđenje problema“, ističe Dizdarević.

Dodaje da su 'najuobičajenije reakcije negiranja tvrdnji suprotne strane, moguća verbalna reakcija MVPBiH o iznenađenosti poteza ambasadora koji je, naravno  postupio po instrukciji iz Zagreba i, na tome će se ostati'.

„Sve do nove prilike da se sa strane BiH postupi isto ili slično u učestalim ponašanjima, izjavama, organizacijama raznih skupova i posjeta ovdje bez neophodnih kontakata sa adekvatnim partnerom itd... Suština, dakle, nije u formi (ne)odgovora već konačno u tome šta je potreba i smisao svega toga u ukupnim odnosima dvije države i pitanju koje se mora otvoriti prije ozbiljnije eskalacije - dokle to vodi i kako odnose vratiti u iole normalnije okvire, u kakvima su bili (sjećam se svog mandata u Zagrebu)“, napomenuo je Dizdarević te kazao da je ovo njegovo mišljenje temeljem diplomatskog iskustva od prije deceniju i dvije, koje danas, naravno, ne mora da bude uopšte relevantno kao što puno toga iz tih godina u vanjskopolitičkim odnosima i logici danas više nije isto. 



(Patria/ Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.