18.9.2022. 9:48
0
OHR odgovorio Milanoviću: Domaći i međunarodni sudovi presudili su genocid, činjenie su jasne
Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini reagovala je nakon što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tokom procesa Brdo-Brijuni negirao genocid u Srebrenici.

Iz OHR-a BiH su na zvaničnom Twitter nalogu napisali:

"U vezi s nedavnim medijskim izvještajima o navodnim izjavama datim tokom samita procesa Brdo-Brijuni u Sloveniji, visoki predstavnik ponavlja da su činjenice u vezi sa Srebrenicom jasne i dobro utvrđene", poručeno je iz OHR-a.

"I međunarodni i domaći sudovi presudili su zločin genocida u Srebrenici. Visoki predstavnik je duboko uvjeren da je otvoreno suočavanje i suočavanje sa zločinima iz prošlosti apsolutna neophodnost kako bi se izgradila klima za pomirenje i osigurala puna odgovornost pojedinaca kroz sistem krivičnog pravosuđa", dodali su iz Međunarodne zajednice.

Podsjećanja radi, Milanović je negirao genocid u Srebrenici tokom procesa Brdo-Brijuni, što je potvrđeno iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Osuda zbog Milanovićevog postupka stigla je s brojnih strana, a između ostalog od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Majki Srebrenice, zastupnika u Skupštini KS Aljoše Čampare, Islamske zajednice u BiH, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i brojnih drugih.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.