20.9.2022. 17:53
0
Održan okrugli stol "Heroine odbrane Bosne i Hercegovine" u Kalesiji
U Bosanskom kulturnom centru "Alija Izetbegović" u Kalesiji danas je održan okrugli stol o temi: "Heroine Bosne i Hercegovine", u organizaciji Fonda Memorijal Kantona Sarajevo.

Okrugli stol je organizovan na 30. godišnjicu oslobođenja Kalesije i na dan pogibije heroine odbrambeno-oslobodilačkog rata Fadile Odžaković – Žute.

Direktor JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ Ahmed Kulanić ističe da nije prvi put da se govori o heroinama odbrane BiH, ali da se želi da se buduće generacije upoznaju o historijskim činjenicama.

Moderatorica okruglog stola Meldijana Arnaut Haseljić govorila je o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovini i sa Sanelom Osmanović o formiranju i ustrojstvu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svoja izlaganja na okruglom stolu su imale: Sanela Prašović - Gadžo o temi: Novinarke u ratu u Bosni i Hercegovini: Istinito izvještavanje, odgovornost i izazovi, Azra Đozo: Mikrofon na prvoj liniji odbrane, kamera u rovu, pero u podrumu i Borkinje u bijelom, Almasa Hadžić: Moj najteži zadatak – razgovor sa silovanim djevojčicama, Edina Sarić: Opstanak domovine, bez alternative, Hedina Kljuno: Odoh i ja majko Bosnu braniti, Dževad Trešnjo: Diverzantkinje u odbrani, Zemka Seferagić: One su branile Bosnu i Hercegovinu, Mevlida Bašanović Konjević: Država se voli, Sanela Bašić: Nevidljive žene, neispričane priče, Nahzeta Akšamija: Udruženje i asocijacija žena, Anela Karačić: Uloga žene u bosanskohercegovačkom društvu s posebnim osvrtom na pitanje učešća žena u odbrani države, Fatima Klempić Dautbašić: Uloga žene u zbrinjavanju ranjenika u teškim ratnim uslovima, Jasminka Omerbegović: Implementacija agende „Žene, mir i sigurnost“, Namira Tanković: Gdje su borkinje danas, Amila Ždralović, Lamija Muftić i Jasmina Zagorica: Uloga žene u porodici, Belma Adilović: Prava iz boračko invalidske zaštite u Kantonu Sarajevo, Halima Husić: Kultura sjećanja: Žene, borkinje na margini sjećanja i Lamija Muftić: Kultura sjećanja: rodni aspekti, politike i sjećanja na Armiju RBiH.

Okruglom stolu prisustvovao je veliki broj učenica i učenika koji su pomno pratili izlaganja učesnica.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.