21.9.2022. 12:15
0
Delegacija EU u BiH o Dodikovom odlasku Putinu: "Očekujemo osudu agresije na Ukrajinu, a ne srdačne susrete"
Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini komentarisali su za N1 Televiziju sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.


Naglasili su da je EU Rusiji uvela do sada nezapamćene sankcije zbog agresije na Ukrajinu. 

“Ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti, te podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Evropska unija je donijela opsežne i do sada nezabilježene sankcije kao odgovor na invaziju. Namjera im je da nametnu ozbiljne posljedice Rusiji zbog njenih postupaka tako što će oslabiti sposobnost Kremlja da finansira rat, nametanjem jasnih ekonomskih i političkih sankcija ruskoj političkoj eliti odgovornoj za invaziju”, podsjetili su.

Također, podsjećaju da BiH mora, ukoliko želi biti dijelom Unije pratiti njihovu vanjsku politiku.

“Kao zemlja sa jasnom i kredibilnom EU perspektivom, potvrđenom na najvišem nivou, očekujemo da Bosna i Hercegovina uskladi svoju vanjsku, sigurnosnu i trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije. Rezultati ovog procesa će biti ocijenjeni kao dio procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Štaviše, s obzirom na ogromna stradanja u Ukrajini kao rezultat ruskog agresorskog rata, očekujemo od lidera u Bosni i Hercegovini da zauzmu jasan moralni stav i nedvosmisleno osude ruske postupke, umjesto da se srdačno sastaju sa ruskim predsjednikom“, kazali su za N1.

Na sastanku Dodik-Putin podsjećamo, Putin je pohvalio Dodika da je prijatelj Rusije, a Dodik se pohvalio da je zaslužan za održavanje nogometne utakmice BiH-Rusija. 



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.