21.9.2022. 21:40
3
I dalje gore društvene mreže nakon poteza Bećirovića: "Napustio dženazu u Srebrenici a da ne napusti TV debatu, ma hajte molim vas"
Potpredsjednik SDP-a i kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović večeras je napustio emisiju Pressing na N1.

Koncept je bio da u jednoj televizijskoj emisiji budu svi kandidati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odnosno njih trojica (Hadžikadić, Bećirović i Izetbegović) te da se na taj način suoče. 

Odazvali su se Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, kandidat Koalicije Država, dok je Bakir Izetbegović odbio poziv za učešće u debati. 

Upravo zbog nedolaska Izetbegovića je Bećirović napustio emisiju. 

"Šta ste vi kao producent emisije dobili za obrazloženje zašto moj jedini protukandidat za funkciju za člana Predsjedništva BiH nije tu? Zna se da ankete pokazuju da je ovo utrka između Bakira i mene, iako poštujem Hadžikadića. Došao sam iz poštovanja večeras, prema vama i publici. On je procijenio da ne treba doći. Dok se on ne pojavi, ja napuštam studio. Čekamo Bakira Izetbegovića", rekao je Bećirović i napustio emisiju.

Bećirović osim što je ponizio sebe, ponizio je i Hadžikadića pomenutom izjavom, a voditelj i urednik emisije Amir Zukić je konstatovao da mu se ovo prvi put desilo u novinarskoj karijeri. 

Osim toga, Bećirović je već danas poslijepodne znao da Bakir Izetbegović neće biti u emisiji što je N1 i objavila. 

Oglasio se na Facebooku

Nakon što je napustio emisiju Pressing kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se na svom Facebook profilu. Rekao je da "ne želi ponavljati grešku opozicionih kandidata iz prethodnih kampanja i igrati na pomoćnom terenu".

“Večeras sam došao na sučeljavanje sa protukandidatom Bakirom Izetbegovićem. To sam obećao još u junu uvaženom novinaru Amiru Zukiću i održao sam riječ. Nažalost, Bakir je odbio sučeljavanje kao što je to činio i u prethodnim kampanjama. Naime, 2014. Bakir je pobijedio a da nije učestvovao u televizijskim debatama. Ne želim ponavljati grešku opozicionih kandidata iz prethodnih kampanja i igrati na pomoćnom terenu. Zbog nedolaska Bakira napustio sam studio N1 televizije”, rekao je Bećirović.

Istaknuo je i da se “zna da sve ankete pokazuju da je ovo utrka između Bakira i njega, iako poštujem i gospodina Hadžikadića”.

“Bakir je opet procijenio da ne treba doći. Čekamo Bakira Izetbegovića! Podsjećam, Džaferović je dobio izbore 2018. godine sa razlikom od tri procenta. Hadžikadić je 2018. dobio deset procenata. Ja se sada nadam da pet ili šest procenata Hadžikadića neće odlučiti izbore 2022. godine. Nepojavljivanje Bakira Izetbegovića na N1 televiziji – mediju koji je prepoznat kao nepristrasan i neutralan, a koji zbog toga trpi strašne posljedice zbog odluka kadrova SDA – dovoljno govori o hrabrosti kandidata SDA za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Za razliku od njega, ja se ne libim pojaviti, sjesti za stol i zauzeti jasan stav o pitanjima koja se tiču interesa naše zemlje”, rekao je Bećirović.

Profesor Sead Turčalo sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu na Twitteru je poručio da je Bećirović uradio baš ono što ne treba.

Direktor JP Sarajevo Bakira Hadžiomerović je ovaj potez ocijenio pametnim.

“Pametan potez! Jer, zašto uopšte raspravljati sa Izetbegovićevim bedelom Hadžikadunićem…Kažem, pametan potez Bećirovića, a Izetbegović ponovo dokazuje da nikada nema hrabrosti za političke rasprave, osim tamo gdje se samo njegova pika. Uz klimoglav”, napisao je Hadžiomerović.

Novinarka Edina Latif je na svom Twitter profilu napisala da “bahatost nije vrlina”.

“Denis je do faksa nosao hozn tregere,bermudice. Uvijek je moralo biti po njegovom.Druga djeca kažnjavana jer su ga čvokala. Reklo mu da je on iznad svih i tako Denis postade Narcis. Ali ga nije naučilo da bahatost nije vrlina. Antitalenat za politiku. I ono bi da bude šef države”, napisala je Latif.

Društvene mreže nisu bile blagonaklone prema Bećiroviću

 

 

 

 

 

Podsjetit ćemo da predsjednička kampanja, u mnogim zemljama razvijenih demokratskih principa, događaj koji se iščekuje s posebnom pažnjom jer u tih 60 ili 90 minuta kandidati iznose sve ono na što će biti fokusirani budu li izabrani. 

U nekim zemljama te debate znaju biti i prilično jasna vaga koja pomaže biračima da odvagaju ko im je bliži, ko će bolje zastupati njihove stavove i slično. 

To su vrlo gledani događaj, a primjerice predsjedničku debatu između Hillary Clinton i Donalda Trumpa gledalo je 84 miliona ljudi. 

U Bosni i Hercegovini već prilično dugo birači nemaju tu "privilegiju" da kandidate za Predsjedništvo gledaju u direktnom televizijskom okršaju, a večeras smo doživjeli novu dimenziju nepoštovanja.

(A. Balićevac)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.