23.9.2022. 16:21
0
Dodik zaprijetio: Slijedi veoma snažan odgovor RS-a na odluku Ustavnog suda BiH
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Republika Srpska ima resurse da odgovori na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano.

Povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je rekao da će, čim bude prilike, biti predložen novi zakon sa istim sadržajem, te da će donositi svaki put novi, ako se bude ukidao.

- Srpska će se odsudno boriti. Pošto je poništen prethodni zakon, donijećemo novi jer nema drugog načina borbe - rekao je Dodik novinarima u Trebinju, prenosi Srna.

Dodik je izjavio i da "BiH nije nadležna ni za kakav segment kada je riječ o imovini, a Ustavni sud BiH je antiustavna institucija koja se krije iza priče da su njegove odluke obavezujuće".

- Nema nijedne zemlje na svijetu u kojoj se decidno kaže da su odluke ustavnog suda obavezujuće već je to predviđeno za nedorečene, propale, nedovršene zemlje - rekao je Dodik.

Ukoliko takve aktivnosti budu rigorozne, Dodik je kazao da "će izazvati takvu reakciju u RS-u koja će dovesti do toga da ona neće ostati u BiH jer Republici Srpskoj nisu potrebni takav sud i pravo koje niko ne poštuje".

On kaže da "je očigledno da je Ustavni sud BiH inkvizicijski što se tiče Republike Srpske i da hoće da problematizuje sve što je Ustavom i Dejtonskim sporazumom dato Republici Srpskoj".

- To su spekulatni koji su ovdje došli, stranci i dva muslimana koji ne podnose Republiku Srpsku. Oni su oni dio projekta da se omalovaži svaka nadležnost Srpske - rekao je.

On je kazao da je Republici Srpskoj ranije oduzet finansijski sistem, da je derogiran, a sada se dolazi do imovine.

Dodik je napomenuo da odluka Christiana Schmidta o tome "nije objavljena u Službenom glasniku, da nije valjana i neće se primjenjivati".

- Ne može takav luzer kao on da zadire u ustavne nadležnosti - kazao je Dodik i podsjetio da se nijedan visoki predstavnik, čak ni Paddy Ashdown, "nije usudio da zadire u ustavnu materiju, a da nelegalni to pokušava".

Dodik je pozvao na povratak ustavnim nadležnostima i dodao da će takve osobe, kad se formira nova vlast u RS-u poslije izbora, biti proglašavane personama non grate.

- Kako da prihvatite da dođe neki Nijemac ili sudija Njemica da to uradi? Ko su oni i zašto su ovdje već pet godina? - upitao je Dodik.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.