27.9.2022. 12:16
0
Borjana Krišto: Povijesni trenutak u kojem se Hrvati nalaze odredit će i sudbinu BiH
Kao rijetko kad, hrvatske političke stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor pokazale su jedinstvo i poduprle kandidaturu Borjane Krišto za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, piše Večernji list BiH.

Pokušaj je to hrvatskih stranaka da osiguraju legitimno nacionalno predstavljanje u državnom Predsjedništvu jer četvrti put prijeti opasnost da bošnjački glasači Hrvatima izaberu predstavnika. Kampanja Borjane Krišto bila je pozitivna te usmjerena na upućivanje na značaj što masovnijeg izlaska Hrvata na birališta u nedjelju, 2. listopada. U intervjuu govori o kampanji, programu, analizira stanje i probleme u BiH...

Koliko ste zadovoljni svojom kampanjom, kako su vaše poruke primili potencijalni glasači?

- Mogu slobodno reći da sam zadovoljna kampanjom jer smo ostvarili plan, a to je obići gotovo sve dijelove gdje žive Hrvati i predstaviti naš plan i program te ohrabriti naše ljude u ovim turbulentnim vremenima. Slogan ove kampanje je "Zajedništvo" i doista samo zajedništvom među nama Hrvatima možemo se izboriti za svoja prava i bolju budućnost. U svim svojim istupima naglašavam zajedništvo, ali i suradnju s druga dva naroda, kao i poštivanje naših različitosti kao jedini put prema uspješnoj BiH. Dosadašnja suradnja mora se unaprijediti i podići na znatno višu razinu kako bismo se počeli zajedno baviti rješavanjem životnih pitanja na korist svih u BiH. U tom smislu mogu reći da su poruke suradnje, uvažavanja i poštivanja koje sam uputila kao kandidatkinja za mjesto člana Predsjedništva dobro primljene. Također, tijekom cijele kampanje HDZ BiH, odnosno naši kandidati slali su pozitivne i konstruktivne poruke, izbjegavajući zapaljivu retoriku i daljnje podjele te sam zadovoljna time kao našim doprinosom cjelokupnom izbornom procesu.

Sigurna sam da imamo dovoljno snage

Posjetili ste gotovo sva područja na kojima žive Hrvati. Što su njihova glavna pitanja?

- Da, u pravu ste, tijekom ove kampanje posjetili smo gotovo sva područja na kojima žive Hrvati, ali i tijekom posljednje četiri godine prisutni smo i razmatramo pitanja i probleme s kojima se naš narod susreće u BiH. Konstantno se susrećemo s dva "glavna" pitanja, kako ste rekli. Jedno je pitanje egzistencije, a drugo pitanje političke egzistencije. Prvo pitanje muči ne samo Hrvate nego i svakog stanovnika BiH. Geopolitičke prilike, pandemija koronavirusa, unutarnja politička neslaganja, kao i drugi čimbenici prouzročili su trenutačnu krizu i inflaciju koja je itekako prisutna u životima naših sugrađana. Konstantna poskupljenja hrane i energenata neizostavna su tema u razgovorima. Upravo stoga smo u svom programu poseban naglasak stavili na rasterećenje gospodarstva raznih nameta kako bismo u konačnici povećali zaposlenost te učinili poslovni ambijent zanimljivim za strane, kao i domaće investitore. Novi projekti i investicije, uz bolju vladavinu prava i sigurnije okruženje rezultirat će boljim životnim standardom koji je u središtu pozornosti svakog stanovnika BiH. Također, posebna tema su i kategorije stanovništva najviše pogođene ovim ekonomskim udarima, a to su naši umirovljenici. Nedopustivo je da osobe koje su cijeli život radile i doprinosile društvu sada nemaju za osnovne životne potrebe. S obzirom na inflaciju i sva moguća poskupljenja, jasno je kako primanja umirovljenika, ali i radnika moraju rasti. Na tom tragu su i nedavno usvojene izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH na inicijativu Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a u Zastupničkom domu PS BiH, koje se odnose na povećanje plaća najugroženijim kategorijama zaposlenika u institucijama BiH, vojnika i policajaca. 

Ovo je jedan od primjera u kojem smjeru planiramo svoje buduće djelovanje. Za razliku od ovog egzistencijalnog pitanja koje pogađa cijelu zemlju, drugo pitanje pogađa samo Hrvate u BiH, a tiče se političke egzistencije. Naime, bez obzira na navedene svakodnevne probleme s kojima se svi susrećemo, neizostavna tema u razgovorima je nepravda koja nam se čini kao narodu u političkom smislu gaženjem naših temeljnih prava te zabrinutost za budućnost, kako nas kao naroda tako i cijele zemlje. Imamo odgovor i na to pitanje, a to je zajedničko djelovanje kroz Hrvatski narodni sabor u cilju postizanja pune jednakopravnosti našeg naroda s druga dva u BiH.

Imate ogromno političko iskustvo, kakav rezultat općenito očekujete na predstojećim izborima?

- Iz cjelokupne komunikacije s hrvatskim biračkim tijelom jasno je vidljivo da Hrvati u BiH prepoznaju značaj i ulogu ovih povijesnih izbora, što su i pokazali zajedništvom i okupljanjem oko jednog kandidata za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Pokazali su svjesnost da je to jedini način da njihovi interesi budu zastupljeni na odgovarajući način. Ovaj povijesni trenutak u kojem se Hrvati u BiH nalaze odredit će sudbinu svih nas, ne samo Hrvata nego i drugih dvaju naroda te sudbinu i budućnost same BiH. Sama važnost i težina koju imaju ovi izbori trebale bi biti dovoljan poticaj za svakoga s pravom glasa te je sam izlazak na izbore 2. listopada odgovornost svih nas i svakoga pojedinca. Sigurna sam da imamo dovoljno snage i da ćemo ostvariti odličan rezultat. Hrvatski narod pokazat će svoju odgovornost, svoju snagu i svoje zajedništvo te izborom legitimnih političkih predstavnika na svim razinama nastaviti ustrajnu borbu za ostvarenje ustavne jednakopravnosti hrvatskoga s druga dva naroda. Jedino uz uvažavanje i poštivanje različitosti i prava svakog od konstitutivnih naroda možemo stvoriti funkcionalnu i održivu zajedničku nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uvjerena sam da Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH vode ispravnu i pravednu politiku koja će biti prepoznata u obliku potpore svim našim kandidatima, a onda nam slijedi borba za pravedniji Izborni zakon i sami položaj našeg naroda u našoj domovini BiH, kazal je Krišto za Večernji.

Predsjedništvo treba imati odnos 3:0 za BiH

Kakve su posljedice eventualnog izbornog inženjeringa, odnosno izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH primarno glasovima pripadnika drugih naroda?

- Nesagledive. Zbog neizmijenjenih izbornih pravila i svoje brojnosti u FBiH, koja nam je zajednička izborna jedinica, Bošnjaci opet mogu izabrati Hrvatima predstavnika u Predsjedništvo BiH, kao što su to već tri puta i učinili. Nedopustivo je da Hrvati biraju jedno, a dobiju nešto sasvim drugo. Eventualni izborni inženjering i nametanje političkih predstavnika Hrvatima doveli bi Bosnu i Hercegovinu u bezizlaznu i lošu situaciju te dodatno unazadili odnose i povjerenje među narodima. Nametanje i biranje predstavnika drugima pokazalo je svoje rezultate u prošlom razdoblju, kada su se politička situacija i funkcioniranje svih institucija zakomplicirali do te mjere da su dovedene u pitanje opstojnost i europska budućnost BiH. Institucija legitimnog predstavljanja mora se uvažavati. U proteklom razdoblju hrvatski pregovarački tim ponudio je niz konkretnih prijedloga za izmjene i dopune Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH, a svi su ti prijedlozi u potpunosti bili usklađeni s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. U BiH se moramo pridržavati onoga što je pravno nasljeđe i okosnica našeg Ustava. Nastavit ćemo se dosljedno zalagati za izvorna ustavna načela postignuta i ostvarena u Washingtonskom i Daytonskom mirovnom sporazumu koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao konstitutivni narodi i drugi građani. Odlučno ćemo se suprotstaviti svim inicijativama koje budu išle u smjeru dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH. Želim vjerovati da do takvih inicijativa ipak neće doći.

Što poručujete onima koji kažu da je važno imati odnos 2:1 u državnom Predsjedništvu?

- Predsjedništvo BiH treba, prije svega, imati odnos 3:0 za Bosnu i Hercegovinu. Znači, svaki član Predsjedništva treba djelovati u korist BiH i njezinih naroda. Tek ćemo tada imati dobro posloženu vanjsku i unutarnju politiku bez preglasavanja i nametanja. Mislim da nekakva priča o dva protiv jednog zapravo služi samo u svrhu zastrašivanja i animiranja bošnjaka da ponovno glasuju za predstavnika drugoga naroda. U Predsjedništvu BiH, kao kolektivnom tijelu izvršne vlasti, moraju sjediti legitimni predstavnici svakog od konstitutivnih naroda koji će onda konstruktivnim dijalogom i razumijevanjem djelovati u skladu sa svojim ovlastima na korist svih koji žive u BiH.

Što će biti vaš prvi potez ako budete izabrani za članicu Predsjedništva BiH?

- Prvi, ali i svaki idući potez bit će borba za pravedniju, sigurniju, napredniju te europsku Bosnu i Hercegovinu, državu triju konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive. Previše smo vremena izgubili te moramo odmah krenuti s konkretnim potezima i radom kako bismo za sve iduće generacije u BiH osigurali bolje sutra. U programu HDZ-a BiH detaljno smo iznijeli svoje viđenje situacije te konkretne korake koje se spremamo poduzeti u cilju rješenja svakog od problema i izazova s kojima smo trenutačno suočeni.

Kojim pitanjima ili problemima će se morati primarno baviti Predsjedništvo BiH u novom mandatu?

- Predsjedništvo BiH, kao kolektivno tijelo vlasti, po Ustavu ima svoje ovlasti i nadležnosti kojima se aktivnije i odgovornije treba baviti. Mnogo je otvorenih pitanja na međunarodnom planu kroz vođenje vanjske politike. Mislim da se tu u posljednje vrijeme zakazalo jer su međunarodni položaj i percepcija prema BiH iznimno nepovoljni. Također, ozbiljan posao čeka nas na poboljšanju spremnosti i općenito stanja u našim Oružanim snagama, kao i uvjeta u kojima ti ljudi rade. No ponajprije se članovi Predsjedništva BiH trebaju baviti pomirenjem i izgradnjom povjerenja među narodima, koordiniranjem suradnje među entitetima i svim razinama vlasti te biti pokretač pozitivnih promjena u društvu i državi. U Predsjedništvu BiH potreban je dijalog i razumijevanje kojima bi se došlo do usuglašenih stavova koji bi onda bili službeni stavovi.

Slažete li se s ocjenama da je sadašnji saziv Predsjedništva BiH najlošiji do sada, što se argumentira i brojem zajedničkih odluka, ali i gotovo potpunim izostankom vanjskopolitičkog djelovanja, kako u bilateralnim tako i u multilateralnim odnosima BiH?

- Uzimajući u obzir činjenicu da jedan cijeli narod nije zastupljen u kolektivnom tijelu izvršne vlasti, nije ni bilo za očekivati da će to tijelo funkcionirati i raditi, prije svega, u interesu BiH. Suradnja sa susjednim zemljama u drugom je planu te se nisu ni održavali značajniji susreti i dijalog sa susjedima. Mnogo je više trebalo raditi na strateškom cilju BiH, a to je svakako punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. O političkim porukama i sjednicama neću ni govoriti jer je sve ponekad nalikovalo na populistički igrokaz s jasnim ciljem dodvoravanja svom biračkom tijelu. Prečesto smo imali iznošenje vlastitih neusuglašenih stavova kao službenog stava BiH, što nikako ne doprinosi povjerenju i funkcioniranju institucije.

Nemoguće je jačati saradnju bez dijaloga
Odnosi sa susjednim zemljama su na iznimno niskoj razini. Kako ih popraviti?

- Doista nikada nismo imali ovako loše odnose sa susjedima, gdje se na ratnohuškačkoj retorici i mržnji prema susjedima grade kampanje i skupljaju politički bodovi. Nikada se premijerima i predsjednicima susjednih zemalja nisu upućivale takve poruke i nazivi koji kao da su izišli iz rječnika uličnih nasilnika, a ne predstavnika jedne zemlje. Suradnja i odnosi sa susjednim zemljama moraju se jačati i unaprjeđivati na svim poljima, osobito ekonomije. No nemoguće je jačati suradnju bez dijaloga, bez sastanaka jednih s drugima i bilateralnih posjeta. Zatvaranje prema susjednim zemljama ujedno je zatvaranje i prema Europi, što nas pak stavlja u položaj izolacionizma i postajemo praktički crna točka jugoistočne Europe, isključeni iz svih ekonomskih, energetskih, infrastrukturnih i turističkih tijekova. Što prije je nužno popraviti odnose i otvoriti BiH stranim ulaganjima i svim navedenim tijekovima. Sigurna, napredna, ekonomski i politički jaka i stabilna BiH moguća je jedino uz legitimno izabrane predstavnike svakog od triju konstitutivnih naroda koji čine BiH zajedno sa svim drugima koji u njoj žive.

Što biste poručili Hrvaticama i Hrvatima, ali i svim drugim stanovnicima BiH pred ove izbore?

- Tijekom čitave kampanje u svim sam razgovorima isticala svjesnost o preuzetoj odgovornosti prihvaćajući zajedničku kandidaturu HNS-a BiH za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Odgovorno i profesionalno ću raditi za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini s jasnim stavom da sam predstavnica hrvatskoga naroda u BiH. Država smo s kompleksnom pravosudnom strukturom, reforme su spor i dugotrajan proces i stoga su nam prijeko potrebni otvoreni razgovori i kompromis. Kako bismo uopće došli u poziciju činjenja svega navedenoga, nužno je pokazati svoju odgovornost za budućnost i izići na izbore 2. listopada te izabrati svoje legitimne političke predstavnike kako bi Hrvati bili neizostavan čimbenik u odlučivanju o tome u kakvoj zemlji želimo živjeti i kojim smjerom želimo ići. Iziđite na izbore u nedjelju, 2. listopada, te zajedništvom i ustrajnošću krenimo u bolje sutra, prenosi Večernji.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.