27.9.2022. 12:57
0
Mostarski književnik o Bakiru Izetbegoviću: Bakiru i njegovoj služinčadi lijep je samo razoren i podijeljen Mostar
Mostarski književnik Elvedin Nezirović oštro je reagirao na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako “Mostar i Hercegovina, koji su 1995., ličili na porušenu Hirošimu, nikada nisu bili ljepši”. Nezirović je ocijenio kako je osnovna referenca u izbornoj kampanji ovog političkog kandidata za člana Predsjedništva to da je nečiji sin.

“Ja odavno govorim da je Izetbegoviću i njegovoj lokalnoj političkoj služinčadi ovakav Mostar zaista lijep, jer samo u ovom i ovakvom Mostaru, koji je i dan danas razoren, podijeljen, rastjeran, preplašen, osiromašen, istraumatiziran, pa onda povrh svega toga bošnjakiziran, hrvatiziran i uz sve to, dobrano poseljačen, oni mogu biti to što jesu. Na kraju krajeva, nije li ljepota u oku posmatrača?

Govorio je i o nazivima ulica u Mostaru koje su do jučer nosile imena Pavelićevih fašista, a koji su, eto, njegovom i zaslugom njegove stranke (koga bi drugog) napokon uklonjeni. S druge strane, Muhamed efendija Pandža, Mustafa Busuladžić, Husein Đozo, Enver Čolaković, Alija Nametak, samo su neki od “istaknutih” Bošnjaka, koji su se, na ovaj ili onaj način, u Drugom svjetskom ratu stavili na stranu okupatora i Pavelićeve NDH, a koji zahvaljujući bošnjačkoj etnokratiji i, prije svega, Stranci demokratske akcije, danas imaju svoje ulice u Sarajevu. To Izetbegovića, naravno, nije sinoć spriječilo da glumi antifašistu”, smatra Nezirović.

Nezirović se osvrnuo i na Aliju Izetbegovića.




“Kada je u pitanju njegov otac, na kojeg se često poziva, iznijet ću samo jednu činjenicu. ‘Na temelju članka 98. Ustava Republike Hrvatske i članka 2., stavak 1., Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske (‘Narodne novine’ broj 20/95), a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja u prigodi Dana državnosti i pete obljetnice samostalne i suverene države Hrvatske’, Izetbegović stariji odlikovan je veleredom kraljice Jelene s lentom i danicom, i to ni od koga drugog nego od strane agresora i fašiste Franje Tuđmana, lično. Zato, kada govori o izdaji, kao sinoć, pogotovo o izdaji Mostara i Hercegovine, Izetbegović mlađi ovo bi trebao imati u vidu.

O drugim njegovim predizbornim kenjčijanjima, prije svega o izgradnji tunela Prenj (prije četiri godine na istom je mjestu izjavio da će na naredni predizborni skup doći upravo kroz tunel Prenj) i drugim dionicama koridora Vc, koje su, da su vlasti ove zemlje radile svoj posao, davno trebale biti gotove, uzalud je trošiti riječi. Valja ih, naime, čuvati za pametnije stvari”, napisao je Neziroović.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.