28.9.2022. 12:11
1
Bisera Turković objavila autobiografsku knjigu "Moj životni put": Od susreta sa Tuđmanom do odlaska u Australiju
Još uvijek aktuelna ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je knjigu "Moj životni put – sjećanja, svjedočenja, dokumenti". Radi se o djelu koje je neka vrsta autobiografije.

U knjizi Turković opisuje svoje porijeklo i odrastanje u u porodici različitih vjera i nacionalnosti, opisujući svoje hrvatsko, ali i jevrejsko porijeklo, odlazak u Australiju te detalje iz period s početka 1990.-ih te ratnog perioda.

Osim privatnih, porodičnih detalja, Turković je veliki dio knjige posvetila svom djelovanju u Australiji, bošnjačkoj zajednici u toj zemlji te detaljima vezanim za početak rata u BiH.

S obzirom da je svoj diplomatski put započela na početku rata i to kao ambasadorica u Hrvatskoj (januar 1993.), Turković iznosi detalje o saradnji sa Alijom Izetbegovićem.

U tom kontekstu Turković u knjizu opisuje neke od susreta Franje Tuđmana sa Alijom Izetbegovićem te objavljuje kompetne transkripte razgovora. Jedan od tih sastanaka koji je opisan je i onaj održan 24. aprila 1993. godine za koji kaže da je trajao do duboko u noć te da je situacija bila dramatično napeta. Sastanku su prisustvovali i Mate Boban, predsjednik HZ Herceg Bosne, Lord Owen, ali i general Armije RBiH Sefer Halilović. U knjizi je objavljen kompletan transkript razgovora.



Sadržaj knjige upotpunjen je i brojnim fotografijama, izjavama, dopisima i raspravama. Također, opisani su i neki detalji u vezi zahtjeva i pregovora o logorima Herceg Bosne.

Sve te detalje Turković je opisivala iz svoje pozicije i uloga u kojima se nalazila.

Izdavač je Dobr aknjiga, a promocija će biti održana u četvrtak, 29. septembra u 14 sati u Uniticu u Sarajevu.

(A. Balićevac)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.