29.9.2022. 9:49
0
Dodik: Šarović se definisao kao izvršilac radova iz Sarajeva
- Pred SNSD-om je velika pobjeda, a kada pobijedim u trci za predsjednika RS od predsjednika vlade ću tražiti da bude lojalan RS, a ne ni Istoku ni Zapadu - rekao je Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za predsjednika RS, u intervjuu za "Nezavisne novine".

- RS će trebati jaku strukturu vlasti. Mislim da to mogu da obezbijedim, u trenutku kada vidimo da su i Zapad i Rusija i čitav svijet u velikim problemima - rekao je on.

Dodik je rekao da je Predsjedništvo BiH mjesto koje nije baš nešto preferirao, ali ocjenjuje da je RS zastupao na najbolji mogući način.

- Nisam dozvolio nijedan segment, pa ni najmanji, da neko učini nešto protiv RS. Nisam zaustavljao projekte u FBiH, a u posljednje vrijeme vidim da oni zaustavljaju u RS. Sve što je bilo normalno je išlo, sve što sam smatrao da je na teret RS i ustavnog poretka nisam prihvatao.

To sam govorio i strancima i uvijek ću govoriti: za nas je prihvatljiva ustavna BiH, ali ne onako kako oni to mijenjaju, nego ona kakva je zapisana u Dejtonu. Ako takva može, OK, dat ćemo joj još jednu šansu, ako ne bude, onda nam ne treba ni ova. Kandidovao sam se prvo zato što imam određenu političku težinu, valjda barem to ne treba da govorim, a predsjednik sam najjače političke partije.

Kao takav ne bih mogao da istrpim snagu te partije kada se ne bih kandidovao za najjače mjesto. Ja nisam bježao ili tražio utočište. RS će trebati jaku strukturu vlasti. Mislim da to mogu da obezbijedim, u trenutku kada vidimo da su i Zapad i Rusija i čitav svijet u velikim problemima.

Sve to može otići u dalju eskalaciju i zato nama ovdje treba stabilnost da prođemo neokrnjeni. Ekonomski, bit će teško i na ovom prostoru, ali mi moramo da tražimo alternative, ne smijemo biti ovisni o samo jednom izvoru finansiranja - rekao je Dodik.

Kaže da će, ako pobijedi, odmah formirati vladu, jer je to dokaz sposobnosti i snage političke volje. Ta vlada mora biti sposobna odmah da da odgovore na izazove koji su već stigli, poručio je.

- Pokušat ćemo da nađemo mlade i školovane ljude u inostranstvu za neke segmente koji su vezani za ekonomiju. Želimo da napravimo RS kao informatičko društvo, da se sve što je moguće obavlja online. U ovom mandatu smo postavili temelje, formirali smo Ministarstvo, sada moramo da obuhvatimo cijelo društvo.

Na pitanje da li nastavlja koalicionu saradnju sa svim dosadašnjim partnerima, Dodik je rekao da su uspostavili dogovor da zajedno nastavljaju. Svi koji su danas u koaliciji na republičkom nivou, ostat će, tvrdi Dodik.

- Spremni smo da ponudimo dogovor prvenstveno koaliciji, i oni će imati svoje mjesto shodno njihovim rezultatima, ali ćemo iz odgovornosti prema RS mi iz SNSD-a pokušati i s drugim strukturama da vidimo kako se okupiti u ovom teškom vremenu i zajednički tražiti rješenja. Nećemo bježati od široke koalicije, svako ko želi bit će uključen.

On smatra da je PDP sa sadašnjim rukovodstvom prešao sve standarde normalnog političkog dijaloga. Njih ne bi pozvao na saradnju, ali "pošto će oni izgubiti izbore, vjerovatno će se rukovodstvo promijeniti pa će biti u prilici da razgovaraju" i dodaje da tamo ima dobrih ljudi kao i u SDS-u.

- Ne želim nikom da dijelim ni pluseve ni minuse, naravno, ali Šarović se definisao kao izvršilac radova iz Sarajeva. To je čovjek koji je kad je bio predsjednik oslobodio 280 kriminalaca iz zatvora. To je više nego predsjednici i prije i poslije njega. To govori o njemu. Zato smo s njim odbijali saradnju. Zato je dobro došao u Sarajevo i sada oni tamo dogovaraju. Inače, imam stav da ne komentarišem političku konkurenciju, ali postavili ste mi pitanje, pa vam odgovaram.

Dodik je istakao da nije ni ruski ni zapadni čovjek, neko da je "čovjek ovog naroda i to narod zna"

- Međutim, ja poštujem Rusiju sa stanovišta onoga šta ona čini s pozicije garanta Dejtonskog sporazuma u okviru onog što multilateralno radi u Vijeću sigurnosti UN-a i drugim multilateralnim strukturama kao što je nekad bio Vijeće za implementaciju mira.

Rusija je samo tražila da se poštuje međunarodno pravo, da se poštuje Dejtonski sporazum i dogovor strana. Ako se to ne vrati, mislim da BiH nema šanse. Uvijek ćemo poštovati šta je Rusija uradila kada je Britanija htjela da okleveta naš narod i historijski ga strpa u podzemlje civilizacije tražeći da se Srbi proglase genocidnim narodom.

Tada je Rusija uložila veto na to. To se poštuje. U politici ne smijete izgubiti karakter do mjere da sami sebe poprskate fekalijama. Što se tiče Zapada, volio bih da s njim sarađujem, ali oni su pokazali da ovdje ne traže partnere i saradnike nego poslušnike. Oni hoće da se skače čim nazovu telefonom.

I ovih dana sam doživio takve zahtjeve oko nekih EUROPOL-a i nekih podvala koje žele da naprave. A usput, smatraju normalnim da kleveću okolo i da se miješaju u politički i izborni proces - zaključio je Dodik. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.