29.9.2022. 11:20
0
Slučaj Dženan Memić: Važan zaštićeni svjedok o dovođenju Seferovića odselio u Njemačku. Ne zna se hoće li se pojaviti
Pred vijećem Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Branko Perić nastavljen je glavni pretres optuženim Zijadu Mutap, Alisi Ramić Mutap, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, zbog organiziranog kriminala i zataškavanja u slučaju “Dženan Memić”.

Odmah na početku ročišta povela se rasprava o nedolasku zaštićenog svjedoka koji se prema riječima tužioca Dubravka Čampare odselio i Njemačku.

Sudija Perić pitao je tužioca Dubravka Čamparu da li je u kontaktu sa svjedokom i na koje okolnosti ga treba saslušati.

Čampara je odgovorio da je u kontaktu sa svjedokom ali da ne može pružiti garanciju kada će se pojaviti pred sudom. Radi se o svjedoku koji treba potvrditi učešće prvooptuženog Mutapa u dovođenju Ljube i Bekrije Seferovića u policiju gdje su priznali da su navodno kombijem usmrtili Dženana Memića.

Kao svjedok pristupila je Amina Ruždić, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS koja je u istrazi djelimično postupala kao tužilac, a u zamjeni je prisustvovala i glavnom pretresu koji se vodio protiv Seferovića.

Na upit tužioca Čampare svjedokinja je kazala da u Tužilaštvu radi od 2010. godine. Pojasnila je kako u toj instituciji funkcioniraju dežurstva te šta je ona radila u predmetu Memić.

“Kolega Meris Ćato je bio dežurni kada se dogodio slučaj Memić. S njim sam djelima kancelariju. On je vodio istragu u tom predmetu. Umjesto njega sam potpisivali i sačinjavali određene naredbe jer je on bio na bolovanju. Bio je neizvjestan njegov povratak na posao”, kazala je Ruždić.

Ona je između ostalog sačinila i naredbu za neurološko vještačenje Alise Mutap.

“Prethodno vještačenje nije dalo rezultat, pa se tražilo neurološko vještačenje. Glavna tužiteljica (Dalida Burzić) rekla je da se postupa hitno i sa ja to sačinim. Rekla je kojeg vještaka da zovem”, kazala je Ruždić.

Ona je kazala da je prisustvovala i ročištu za određivanje pritvora Seferovićima kada su bili osumnjičeni za ubistvo.

Kadrija Kolić, branilac Barić pitao je svjedokinju da li joj je neko tražio da nešto falsificira, a ona je odgovorila da nije.

Ostale odbrane pitale su da li je uobičajeno da se tužioci mijenjaju ako je neko odsutan, a Ruždić je odgovorila da se to radi na dnevnoj osnovi.

Odbrane su se također požalile da im nije dostavljeno vještačenje mobitela optuženih, a tužilac Čampara je pojasnio o čemu se radi.

“U 99 posto slučajeva vještačenje radi Irhad Kos. Međutim, mi imamo situaciju da su u ovom slučaju vještačenje radila druga dva vještaka iz SIPA-e i nije nam dostavljeno. Radi se u problemu tehničke prirode koji će biti riješen”, pojasnio je Čampara.

Odbrane su ga optužile da radi procesnu prevaru te da “vadi vruć krompir”.

S odbranom se složio sudija Perić koji se upitao kako je optužnica potvrđena bez tako važnog dokaza.

Sljedeće ročište zakazano je za 6. oktobar.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.