2.10.2022. 8:17
0
Video uputstvo kako glasati na današnjim izborima
Danas se u BiH održavaju Opći izbori. Pravo glasa ima 3.368.666 birača. Biračka mjesta će biti otvorena za glasanje od 07:00 do 19:00 sati. Da bi mogao glasati birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

Bira se ukupno 518 članova sljedećih organa vlasti:

Predsjedništvo BiH: dva člana iz FBiH i jedan iz RS

Parlament BiH: Ukupno 42 - iz FBiH 28 (21 direktno i 7 kompenzacijski mandati), iz RS 14 (9 direktno i 5 kompenzacijski mandati) 

Parlament FBiH: 98 (73 direktno i 25 kompenzacijski mandati)

Predsjednik i potpredsjednici RS: 3

Narodna skupština RS: 83 zastupnika (63 direktno i 20 kompenzacijski mandati)

Skupštine kantona i to:

Kanton 1 (Unsko-sanski Kanton): 30

Kanton 2 (Posavski kanton): 21

Kanton 3 (Tuzlanski kanton): 35

Kanton 4 (Zeničko-dobojski Kanton): 35

Kanton 5 (Bosansko-podrinjski kanton-Goražde): 25

Kanton 6 (Srednjobosanski kanton): 30

Kanton 7 (Hercegovačko-neretvanski kanton): 30

Kanton 8 (Zapadnohercegovački kanton): 23

Kanton 9 (Kanton Sarajevo): 35

Kanton 10: 25

Iz CIK-a su izdali uputstvo za glasanje napominjući da svaki glasački listić mora imati otisak štambilja biračkog mjesta i potpis člana biračkog odbora koji izdaje glasačke listiće.

Uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izrađeno je 6.090 sigurnosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan. Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, tj. član  biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.