4.10.2022. 11:53
5
Podrška Bakiru ne jenjava ni nakon izbora: Idemo inša-Allah uspravnih kičmi i svijetlih obraza naprijed, još snažnije i sigurnije za dobro Države, naroda i SDA, do Pobjede, nakon koje inša-Allah više nema poraza!
FOTO: Facebook
Održani su opći izbori 2022. godine. Rezultat koji izaziva sumnju, svakako je da je Bakir Izetbegović izgubio, a SDA je pobijedila. U utrci za Predsjedništvo BiH, nakon obrađenih 85 posto biračkih mjesta, Denis Bećirović osvojio je 268 hiljada, a Bakir Izetbegović svega 178 hiljada glasova.

Bakir Izetbegović je doživio veliki poraz od Denisa Bećirovića, kandidata ujedinjene opozicije, u trci za Predsjedništvo BiH, a prema posljednjim podacima nakon 90 posto prebrojanih biračkih mjesta njegov zaostatak je veći od 97.000 glasova.

Zanimljivo je da je i u Centru, općini poznatoj po njegovoj izjavi da je važnija od deset drugih, Izetbegović doživio brodolom, osvojivši samo 3.004 glasova, iza Komšićevih 7.566 i Bećirovićevih 11.914. Brojke će biti nešto drugačije obzirom da je neobrađenih još 16,28 posto biračkih mjesta.

Ono što dodatno privlači pažnju je da na čak četiri biračka mjesta u općini Centar, u kojoj i živi Bakir Izetbegović, Borjana Krišto je imala više glasova od lidera SDA.

Na biračkom mjestu Trg oslobođenja 3 u Osnovnoj školi Safvet beg Bašagić Borjana Krišto je imala 25 glasova, dok je Bakir Izetbegović imao 24 glasa.

U Osnovnoj školi Hasan Kikić na biračkom mjestu Crni Vrh 1 Borjana Krišto je imala 25, a Bakir Izetbegović 23 glasa.

U naselju Mrkovići, na biračkom mjestu u školi u tom mjestu, Bakir Izetbegović nije ostvario niti jedan glas, dok je Borjana Krišto imala dva glasa.

Na biračkom mjestu Koševo 1B u Drugoj gimnaziji Bakir Izetbegović je ostvario 18 glasova, a Borjana Krišto 20.

I dok jedni slave pobjedu Denisa Bećirovića, u protivničkom taboru(SDA), teško da mogu pomiriti poraz.


Nezim Halilović Muderris čije su se objave mnogo puta našle u centru pažnje tokom predizborne kampanje, ali i poslije nje, još jednom je dao nesebičnu podršku 'svom' predjsedniku Bakiru Izetbegoviću.




Lideri stranaka su se takmičili na različitim nivoima

Ukoliko se osvrnemo na nekoliko značajnih političkih partija u našoj zemlji, možemo kazati da lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, ove godine nije bio niti na jednoj listi.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović bio je u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prema trenutnim podacima, on je osvojio svega 187.380, što je značajno manje od njegovog protukandidata Denisa Bećirovića.

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH on je bio kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH. Po broju glasova nalazi se iza Saše Magazinovića, sa osvojenih 4.836 glasova.

Predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Dino Konaković je na izborima za Parlament FBiH dobio 9.440 glasova.

Edin Forto, bio je nosilac liste Naše stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo. Unutar stranke je osvojio i najveći broj glasova, a to je 7.926.

Iznenađenje na ovim izborima su i glasovi za Semira Efendića, lidera Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Naime, Efendić je bio nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo i on je osvojio najveći broj glasova od svih stranaka, a to je 14.755.

Mirsad Hadžikadić bio je utrci za člana Predsjedništva ispred Platforme za progres i osvojio je svega 25.945 glasova, što je znatno manje na glasove od prije četiri godine.

U utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bio je Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte. Osvojio je 194.605 glasova i time pobjedio Borjanu Krišto (HDZ).

Kada govorimo o manjem bh. entitetu. Lider jedne od najvećih stranaka na tom području Milorad Dodik (SNSD) prema trenutnim podacima pobjedio je u utrci za predsjednika RS.

Prema trenutnim podacima osvojio je 268.635 glasova i time pobjedio Jelenu Trivić. To znači, ukoliko uporedimo ove podatke da je Dodik osvojio najviše glasova od ovih nabrojanih lidera.

Podsjetimo, Dodik je čovjke koji je u proteklih nekoliko mjeseci našao se na crnoj listi SAD.

Mirko Šarović, lider SDS-a bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS. Prema podacima CIK-a imao je 203.265 glasova.

Branislav Borenović, lider PDP-a bio je na listi za Parlamentarnu skupštinu BiH i osvojio je 26.863 glasova.

Predsjednica PDA, Elzina Pirić kao nosilav liste za Parlament FBiH prema trenutnim podacima ima 5.762 glasova.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, na Općim izborima 2022. našao se na listi Koalicije Država za Parlamentarnu Skupštinu Bosne i Hercegovine. Šepić je osvojio tek 707 glasova.

Fuad Kasumović osvojio je 7.440 glasova.


(Admir O.)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.