4.10.2022. 12:45
0
Milanović nazvao ponovni izbor Komšića "fijaskom i sramotom" za Hrvatsku
Ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH je "fijasko i sramota" za Hrvatsku i "spomenik hrvatske pasivnosti", rekao je u utorak hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon nedjeljnih izbora u BiH, naglasivši da je odluka visokog predstavnika o izmjeni izbornog zakona "jedno veliko ništa".


"Opet je izabran Komšić, godinu i pol dana ja pokušavam i ponekad uspijevam u međunarodnim forumima, u NATO-u prije svega, vikati o ovoj temi", rekao je Milanović na konferenciji o održivom razvoju u Zagrebu, naglašavajući da je ponovni uspjeh Komšića "fijasko i sramota za Hrvatsku, spomenik hrvatske pasivnosti, traljavosti i kukavičluka".

Rekao je i da je to katastrofa za hrvatsku vanjsku politiku. "To je istina. Hrvatska je ovo mogla riješiti djelovanjem prije svega vlade, (premijera Andreja) Plenkovića osobno", javlja Hina. 

Željko Komšić povećao je prednost u natjecanju za poziciju člana Predsjedništva BiH nad kandidatkinjom HNS-a BiH Borjanom Krišto, a novi su podaci potvrdili i uvjerljivu prednost SDP-ovog Denisa Bećirovića nad Bakirom Izetbegovićem u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha i Željke Cvijanović u natjecanju za poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda Srba. 

Guranje Komšića Hrvatima je "kukavičje jaje, finta", ističe Milanović, dodajući da je Komšić "pokazao prezir prema onima koje treba zastupati".

Komšić ne može doći tamo gdje žive Hrvati, tamo nitko ne glasa za njega, kaže hrvatski predsjednik uz čestitku Bećiroviću i Cvijanović.

Odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta iz izborne noći kada je izmijenio Izborni zakon u korist Hrvata nazvao je "velikim, drskim, bezobraznim ništa", dodajući da je "Hrvatima  smrtna kazna izmijenjena u doživotnu robiju".

"On je to pripremao danima i zadnji dan donio nekakvu odluku kojom je, kao, spasio Hrvate, "još je u ponoć valjda zvao Plenkovića da mu kaže 'vidite šta ja radim za vas'".

"Ali nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić jer ako se referiraš na to onda moraš maknuti Komšića i slijedi cijeli lanac mjera", naglašava Milanović koji kaže da je upravo zbog činjenice da odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić nije pretočena u zakon omogućeno ovo "drpanje i krađa" na izborima. 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH u nedjelju navečer je nenajavljeno izmijenio Izborni zakon u dijelu koji odnosi na ustroj i funkcioniranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, koje idu u korist Hrvata.

Milanović je naglasio da HDZ ima određenog razloga za zadovoljstvo na izborima jer nisu loše prošli u županijama gdje su Hrvati većina, ali "HDZ nije jednako hrvatski narod". Rekao je i da razumije predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je "prošao sve i svašta", i koji očito mora balansirati. 

"Zagreb će ili stati iza prava Hrvata u BiH ili Hrvata tamo neće biti", naglasio je Milanović.

Upitan o izjavi ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da je i on 'zaslužan' za ponovni izbor Komšića, Milanović ga je nazvao "mediokritetom" kojeg je Plenković prepoznao kao nekoga tko ga neće smetati na mjestu šefa diplomacije.

Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je intervencija Christiana Schmidta u Izborni zakon uspjeh hrvatske vlade, a izbor Željka Komšića ostaje mrlja u odnosima dviju zemalja. Ustvrdio je da je Komšić „dobio nekoliko desetaka tisuća glasova zahvaljujući” retorici predsjednika Zorana Milanovića koji je svojim djelovanjem „naštetio određenim procesima koji su se u konačnici mogli i bolje završiti”.

Rekao je da je Milanović „zbunjivao visokog predstavnika, ali i sve aktere u BiH” i svojim je izjavama vjerojatno pridonio „radikalizaciji političke scene” u BiH. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.