6.10.2022. 18:14
0
KŠ ZDK: Svi epidemiološki indikatori u padu, dominiraju lakše forme COVID-19
U Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) potvrđena su, u periodu od 26. septembra do 2. oktobra, 123 nova slučaja COVID-19, što čini dnevni prosjek od 18 novih slučajeva. Sedmicu dana prije ukupan broj pozitivnih je bio 150, a sedmicu prije toga 167, navodi se u izvještaju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) koji je danas razmatrao Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a.

U posljednje četiri sedmice zabilježeno je ukupno deset smrtnih ishoda, od čega u protekloj sedmici četiri smrtna slučaja. Tokom posljednje sedmice broj novohospitaliziranih je bio 12, što čini sedmodnevnu stopu hospitalizacije od 3,3.

Krizni štab zaključio je da su svi sedmodnevni indikatori, incidenca, stopa mortaliteta i stopa hospitalizacije, u posljednje četiri sedmice, u padu te da je slična situacija i u drugim kantonima u Federaciji BiH.

- Na osnovu odnosa stope incidence s jedne strane, i stope hospitalizacija i smrtnih ishoda s druge strane, može se zaključiti da se još radi o lakšim formama bolesti - zaključio je Krizni štab uz napomenu da je i dalje neophodno praćenje epidemiološke situacije sa aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na promjene.

U tom kantonu dosad je ukupno potvrđeno 38.612 slučajeva Covid-19, a od posljedica zaraze preminulo je 1.758 osoba.

Krizni štab usvojio je prijedlog epidemioloških mjera koje će, u formi naredbi, uputiti na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.