7.10.2022. 8:40
0
Zbog ulaska u Skupštinu KS promjene u općinskim vijećima i Gradskom vijeću Sarajeva
Zbog ulaska u Skupštinu KS nakon Općih izbora doći će i do promjena u pojedinim općinskim vijećima, ali i Gradskom vijeću Sarajeva.

Tako je gradski i općinski vijećnik Nihad Ukk (Naša stranka) osigurao ulazak u Skupštinu KS zbog čega će morati napustiti OV Centar i Gradsko vijeće. Isti slučaj bit će sa Elzom Gaković koja je vijećnica u OV Novi Grad koja bi u Skupštinu KS trebala ući ukoliko mandat odbije Semir Efendić koji je načelnik općine Novi Grad.  

Specifična situacija je i sa šest zastupnika SDP BiH. Mandate su osvojili aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić, te dva ministra u Vladi KS Davor Čičić i Adnan Šteta. Oni će morati donijeti odluku o odbijanju mandata što će vjerovatno uraditi Karić. Ukoliko ostane vlada trojke isto bi mogli uraditi i ministri Šteta i Čićić pa će nove tri osobe ući u Skupštinu KS.

Mandat u Skupštini KS osvojila je Marijela Hašimbegović iz koalicije DF-GS, pa će i ona napustiti Općinsko vijeće Novo Sarajevo i Gradsko vijeće.

Isti slučaj je sa Harisom Selmanović koji je ispred NES-a osvojio mandat u Skupštini KS, a vijećnik je u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.   

Na ovim Općim izborima u KS liste je imalo 17 političkih subjekata koji su nakon 85 posto prebrojanih glasova osvojili 175.003 glasa. Prema trenutnom poretku Narod i pravda je prva, SDA druga, SDP treći, Stranka za BiH je na četvrtom mjestu, Naša stranka na petom, slijedi koalicija DF-GS, Za nove generacije i NES: 

U izbornom ciklusu 2018. godine 29 političkih subjekata i nezavisnih kandidata u KS dobili su 218.015 glasova.



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.