19.10.2022. 10:38
0
Uskoro ekshumacija u krugu zatvora u Busovači, na mjestu ratnog logora HVO-a
U naredne dvije sedmice bit će urađena ekshumacija na području nekadašnjeg logora "Kaonik" u Busovači.

Iz Državnog tužilaštva su potvrdili da je Sud Bosne i Hercegovine na njihov zahtjev izdao naredbu za provođenje ekshumacije na prostoru nekadašnjeg logora "Kaonik", odnosno današnjeg prostora Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Busovači. U toku je dogovaranje datuma ekshumacije sa svim sudionicima u postupku, uključujući doktora patologije sudske medicine, policajce, radnike i mehanizaciju, objasnili su iz Tužilaštva BiH.

- Može se očekivati da će ekshumacija biti realizovana u narednih deset-petnaest dana - potvrdili su za Birn.

Iz Instituta za nestale osobe su također potvrdili zahtjev za izlazak i rad ekspertnog tima na lokalitetu "Podjela" u drugom krugu Zavoda "Busovača". Nakon informacije o mogućem mjestu sa posmrtnim ostacima, na teren su već izlazili istražioci Tužilaštva i Instituta.

Emil Velte, direktor KPZ-a "Busovača", kaže kako su istražitelji dolazili 24. februara ove godine, nakon prijave jednog od zatvorenika putem njegove advokatice, koja je to prijavila Tužilaštvu BiH.

- Nikad, koliko ja znam, nije nešto pronađeno. Meni je u interesu da se, ukoliko bilo šta postoji, to riješi - kaže Velte i dodaje kako je početkom septembra slao urgenciju Tužilaštvu BiH da dostave informacije o prijavi.

Advokatica Džejlana Šaćirbegović-Alibašić kaže kako je informacije o posmrtnim ostacima u krugu Zavoda "Busovača" dobila od nekoliko zatvorenika, te da je to u februaru prijavila Tužilaštvu BiH.

- Ima njih pet-šest koji su to meni govorili. Možda još ima ljudi koji traže članove svojih porodica - kaže Šaćirbegović-Alibašić.

Denis Dedić je jedan od zatvorenika koji su prijavili sumnju da se u krugu Zavoda "Busovača" nalazi masovna grobnica. Kaže kako je po dolasku u zatvor na odsluženje kazne u oktobru prošle godine tu informaciju prvo čuo u karantinu, a kasnije su je, dodaje, potvrdili i drugi zatvorenici.

- Ista priča kod svih zatvorenika. Ko god duže tu leži zna za to. To su mi pričali i mještani koji tu dođu ležati zbog krađe šume - kaže Dedić, koji je odslužio kaznu, i dodaje kako "vaspitači i stražari pričaju o lobanji koja je pronađena prije 12 godina".

U presudama Haškog tribunala izrečenim bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Tihomiru Blaškiću, Mariju Kordiću, Dariju Čerkezu i Zlatku Aleksovskom utvrđeno je kako se logor "Kaonik" nalazio u nekadašnjoj kasarni Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Najveći objekt nalazio se u logoru "Kaonik", pet kilometara sjeverno od Busovače. Bošnjački civili i pripadnici Teritorijalne odbrane su u dva navrata zatvarani u logor – prvi put nakon napada HVO-a na općinu u januaru 1993. i drugi put nakon napada u Lašvanskoj dolini u aprilu 1993, stoji u presudi.

- Stražari su nosili maskirne uniforme sa oznakama HVO-a. Mnogo je dokaza o tome kako su uvjeti u logoru bili loši, a zatvorenici maltretirani: ćelije su bile male i prenatrpane, higijenski uvjeti bili su vrlo loši, a prehrana neadekvatna - navodi se u presudi Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu.

Za psihičko i fizičko zlostavljanje zatvorenika osuđen je upravnik zatvora Zlatko Aleksovski.

Prema podacima Instituta za nestale u BiH, do sada je ukupno ekshumirano oko 25.500 posmrtnih ostataka, a i dalje se traga za više od 7.600 nestalih u posljednjem ratu.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.