23.10.2022. 19:37
0
Borjana Krišto ima plebiscitarnu podršku hrvatskih birača, tražiti da se poništi izbor Komšića
FOTO: faktor
Nakon što je Centralna izborna komisija BiH sinoć donijela Odluku o utvrđivanju i objavl?ivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, hms.ba, portal blizak HDZ-u Dragana Čovića, na svoj način protumačio je rezultate za Predsjeništvo BiH.

Kandidatkinja HNS-a Borjana Krišto dobila je plebiscitarnu podršku hrvatskih birača za članicu Predsjedništva BiH, tumači hms.ba, osvojivši 180.255 glasova, dok je Željko Komšić dobio 227.540 "predominantno bošnjačkih glasova".

Stranke HNS BiH najavile su kako će tražiti poništavanje njegova izbora za hrvatskog člana Predsjedništva kao protuustavnog jer ga nisu izabrali oni kojeg po Ustavu treba predstavljati u Predsjedništvu BiH, podsjeća HMS.

Na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najviše glasova je dobio Željko Komšić (DF) 227.540, dok je Borjana Krišto (HDZ) osvojila 180.255 glasova.

Na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH pobjedila je Željka Cvijanović (SNSD) sa osvojenih 327.720 glasova, ispred Mirka Šarovića (SDS) s 224.912 glasova i Vojina Mijatovića (Ujedinjeni za slobodnu BiH) sa 38.655 glasova.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.