26.10.2022. 13:26
0
Džaferović na Ustavni sud poslao odluku Schmidta
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH “, broj 79/22) i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH “, broj 67/22) koje je 2. 10. 2022. donio visoki predstavnik Christian Schmidt, s prijedlogom da se navedeni propisi ukinu.

Zahtjevom se traži utvrđivanje nesaglasnosti odredbi osporavanih Amandmana i Zakona sa Ustavom Bosne i Hercegovine, prije svega u dijelu koji se odnosi na demokratsko načelo i konsekventno tome načelo vladavine prava, odnosno njegov princip pravne sigurnosti.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.