26.10.2022. 15:28
0
Kompenzacijski mandati: Neki su u Federalni parlament ušli i sa mizernim brojem glasova
U Parlament Federacije Bosne i Hercegovine ući će i oni sa mizernim brojem glasova, a u parlamentarne klupe ući će zahvaljujući kompenzacijskim mandatima.

Jedan od takvih primjera je Ivan Boban (SDP) koji će sa svega 261 glasom ući u Parlament Federacije BiH.

Još manje glasova ima Suada Halilović iz Naroda i pravde koja će u Parlament FBiH ući sa 197 glasova.

Od onih koji su imali manje od hiljadu glasova, a ulaze u Federalni parlament je i Marijana Hrvić Šikuljak sa 887 glasova i Amir Ibrović sa 807 glasova, a oboje dolaze iz Demokratske fronte.

Iz NiP-a su još kompenzacijski mandat dobili Alma Beganović koja je osvojila 551 glas i Rasim Smajlović sa 499 osvojenih glasova.

Mogućnost kompenzacije je tako omogućila da u Federalni parlament uđu oni koji sa svojim brojem glasova ne bi mogli dobiti mandat ni u jednoj kantonalnoj skupštini, pa čak ni u Bosanskopodrinjskom kantonu gdje je najmanje birača, piše Faktor.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.