27.10.2022. 10:55
0
Ifet Feraget nakon ročišta u slučaju ‘Memić’: Desilo se nešto neočekivano
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano još jedno ročište u slučaju “Dženan Memić”. Kako je ranije najavljeno bilo je planirano iznošenje završni riječi tužilaštva, ali do toga danas nije došlo. Za medije je to potvrdio i advokat porodice Memić, Ifet Feraget.

Ifet Feraget u izjavi za medije kazao je kako danas desilo nešto neočekivano.

“Iskren da budem, ja sam prisutan na svakom suđenju. Jako sam dobro informisan. Svaki detalj mi je izuzetno poznat u ovom predmetu. Nisam čuo da je predsjednik Vijeća dogovara termine za završnu riječ. Posljedni put ovi tužioci nisu bili prisutni. Danas se desila jedna neočekivana situacija, u smislu da je odbrana odustala od dva vrlo važna dokaza odbranu”, kazao je Feraget.

Dodao je, kako rezlozi leže u tome što je Tužilaštvo namjeravalo da iskoristi svoje zakonsko pravo na dokaze replike.

“Imali su namjeru saslušati vještaka koji je vještačio telefone i sve listinge koje je odbrana uložila sa prikazom baznih stanica i kretanja Zijada Mutapa. Iz tog razloga odbrana je odustala od svog dokaza. Kako se od strane Tužilaštva to ne bi provodilo. Strategija Tužilaštva je vrlo kompleksna u ovom slučaju. Vodite postupak u predmetu u kojem je podignuta optužnica, a paralelno teče istraga za ubistvo”, kazao je Feraget.

Istaknuo je kako iznošenje bilo kakvog detalja u sudnici može ugroziti istragu koja je u toku.

“Drugi dokaz je bio nalaz vještaka Jasminke Đelilović, Azre Alajbegović i Žarka Savića 2016. godine. Nalaz vještaka nije dokaz dok se vještaci ne saslušaju u sudnici. U tom smislu je on Tužilaštvo je reagovalo sa prijedlogom dokaza replike da se saluša Kemal Dizdarević. On je od Sebije Izetbegović bio odrešen za jednog od članova tima tog tzv. trećeg pokušaja vještačenja. Morate znati da je to prvo vještačenje obavljeno 11.03.2016 godine od strane akademika Kučukalića. Nakon toga je Kantonalno tužilaštvo tražilo drugo vještačenje. Upravo od tog nalaza je danas odbrana odustala. Tužilaštvo KS je onda i treći put tražilo vještačenje. Tada je Dizdarević uputio email i rekao da ne postoji niti jedan medicinski dokaz o tome da je Alisa Mutap imala potres mozga”, istaknuo je.

Između ostalog, Feraget je kazao kako predsjednik vijeća ima vrlo moćne alate koje može koristiti.

“Sud može odbiti sve dokaze, ali ne može u fazi dokaznog postupka. Kada nije jasno da li će biti dodatnih dokaza Tužilaštva, dokaza replike, ne može unaprijed najavati završnu riječ. Da nije danas odbrana odustala od svojih dokaza, Tužilaštvo bi legitmino imalo pravo na izvođenje novih dokaza replike. Ja imam također pravo na završnu riječ. Ovo je složen postupak”, zaključio je Feraget.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.