29.10.2022. 9:06
0
Sattler o preporuci za kandidatski staus BiH: Geopolitički trenutak nas je natjerao da razmislimo
Bio je ovo jedan prelijep, sunčan dan sa predsjednicom Komisije. Imali smo više zvaničnih sastanaka sa Predsjedništvom koje odlazi, sa predsjedavajućim Vijeća ministara. Dala je jedan vrlo ohrabrujući govor novodolazećim, izabranim, otvorila je tunel, ali pomoć za ublažavanje energetske kirze je jedan veoma važan dio njene poruke, istakao je sinoć u Dnevniku 2 šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

"Mi stojimo rame uz rame uz vas, donosimo novac tamo gdje je on zaista potreban. Ne samo da govorimo o tome nego to i provodimo u djela. Usred smo rata koji je Rusija započela protiv Ukrajine i dolazi do užasnih posljedica po tržišta kojima Rusija manipuliše. Cijene rastu dramatično i mi želimo da pomognemo našim prijateljima, našim komšijama, uključujući BiH. Zato je ona predstavila ovaj paket pomoći. Radi se o 71 milionu i to u vidu bespovratnih sredstava. To bi trebalo i hoće biti dato nadležnim u BiH kao budžetska podrška koja se dalje treba proslijediti porodicama, građanima, onima koji su u potrebi, te privrednim društvima koja su ugrožena usred rasta cijena. To je spremno da dođe u BiH ove zime. Ono što je potrebno da se uradi na strani BiH je da se poduzme nekoliko koraka koji će biti potrebni, a ja sam siguran da će BiH ispuniti te korake."

Navodi da pored toga što stoje rame uz rame sa BiH i pomažu u teškoj situaciji, druga poruka je da BiH bude dio EU.

"Vrata su otvorena. Kandidatski status je nešto za šta se sama predsjednica Komisije snažno zalagala. To je pretvoreno u preporuku Evropske komisije i članice trebaju donijeti odluku u decembru i zaista se nadam da će to biti jednoglasno DA. Ako sagledate izvještaj o BiH prije deset dana i može se zaključiti da nije mnogo učinjeno. Međutim, ako pogledate period od prethodne tri godine, učinjene su neke stvari. Npr. nađeno je rješenje za veliki problem u Mostaru, državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, javne nabavke. I geopolitički trenutak je drugačiji i natjerao nas je da dva puta razmisliom kada je riječ o našim prijateljima. Stavljena je ova ponuda na stol i naredna dva mjeseca će biti izuzetno važna da i BiH izađe sa dodatnim argumentima, da Vijeće ministara BiH iskoristi ovo vrijeme. Konkretno Europol, tu je poduzet korak, ali sljedeći korak jeste da Vijeće ministara radi na sistematizaciji. Drugo, VSTV, to je veoma važno. Radi se o izmjenama i dopunama koje se odnose na integritet. To su neke konkretne mjere koje Vijeće ministara može uraditi."

Sattler kaže da je kandidatski status veoma izvjestan.

"To je nešto što mene raduje. Ja sam zaista potrošio sedmice u Briselu, pomagao sam da se dođe do ove preporuke. Bilo je više scenarija u igri i ovo je scenario koji je bio najpovoljniji. Ali da, s jedne strane nadležni moraju dati svoj doprinos, ali odluka zaista zavisi od 27 zemalja članica. I da, ima određenih rekao bih nijansi kada je riječ o ocjeni BiH ali kada je riječ o velikim stvarima mi smo ujedinjeni. Želimo da Zapadni Balkan postane dio EU, naše porodice i to je dobro za BiH. Francuska i Holandija nisu protiv BiH, još nije donesena nikakva odluka. Drugo, postoji vrlo ozbiljna debata i vrlo su spremni da saslušaju sve argumente i i oni razmišljaju geopolitički."

"Formiranje vlasti je prilika da pokažete da možete djelovati, da nadležni mogu raditi. Nalazimo se u periodu kada CIK mora potvrditi izbore, ali je i dužnost CIK-a da potvrdi, utvrdi, dva puta izbroji i to su upravo radili. Siguran sam da će uraditi svoj posao kako treba. Ali to znači da možemo krenuti sa radom brže. Novo Predsjedništvo se očekuje da bude konstituisano u novembru, ali i na drugim nivoima. Zaista bih volio da se to odvija brže. Građani žele da političari rade svoj posao i to je ono za šta se mi zalažemo. Zaista se nadam da ćemo do kraja godine imati formirane organe vlasti, bar na državnom nivou", zaključio je Sattler.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.