29.10.2022. 12:13
0
Osigurano dodatnih 2,6 miliona KM za uređenje izletišta u Kantonu Sarajevo
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sufinansiralo je ambijentalno uređenje kompleksa Stojčevac i tehnološku modernizaciju preduzeća "Sarajevo-šume" kako bi se nastavila realizacija značajnih projekata iz oblasti zaštite i uređenja šume i šumskog zemljišta.

Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo pripremila je dopunu Programa utroška namjenskih sredstava u oblasti šumarstva iz budžeta KS u 2022. godini kojom je predviđeno dodatnih 2,65 miliona KM za nastavak ambijentalnog uređenja kompleksa Stojčevac i Doline na području Ilidže, izletišta Jošanički potok u Vogošći i nabavka ekološki prihvatljivih mašina za unapređenje poslovanja preduzeća "Sarajevo-šume".

- Osim Stojčevca, prepoznali smo i mjesto Doline kao veoma značajnu i atraktivnu turističku destinaciju zbog netaknute prirode, očuvanog okoliša i zdrave klime, te obilja različitih biljnih i životinjskih vrsta. Kao takvo, idealno je za rekreaciju i odmor, a obogaćivanje ovog područja biciklističkom stazom i pratećim rekreativnim sadržajima ostavlja ogroman prostor za razvoj eko-turizma - kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Kada je u pitanju izletište Jošanički potok na području općine Vogošća, Delić je potvrdio da će se ono prostirati s obje strane puta, a uređenje podrazumijeva čišćenje ovog područja i ambijentalno uređenje, odnosno postavljanje mobilijara za odmor i roštiljanje, dječiji park, postavljanje panoa, kanti za otpatke, zaštitnu drvenu ogradu duž potoka, česme za dva izvorišta pitke vode, kao i sanaciju deponije koja se nalazi na ovom području.

Osim ambijenatlnog uređenja i obogaćivanja sadržaja na Stojčevcu, Jošaničkom potoku i Dolini, planirana su i sredstva za nabavku forwardera i žičanog krana u nastavku tehnološke modernizacije preduzeća "Sarajevo-šume", kao najvažnijeg činioca u obezbjeđenju i dostizanju dugoročnih ciljeva gospodarenja šumama i šumskim zemljištem.

Nabavkom savremenih i ekološki prihvatljivih mašina i vozila za gospodarenje šumama značajno će se unaprijediti kroz bolji pristup teže dostupnim šumskim područjima, a znatno će se utjecati i na očuvanje šumskih puteva koji trpe česte štete zbog neadekvatnih mašina i metoda kojima se trenutno održavaju šumska područja, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.