2.11.2022. 16:30
0
Ko je od Alkalaja tražio da na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a napadne OHR?!
Prava političko - diplomatska drama odigrava se uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti predstavljen i izvještaj visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta o stanju u BiH.

Naime, ambasador BiH pri UN u Njujorku Sven Alkalaj prije današnje sjednice Vijeća sigurnosti UN u tajnosti je pozvao Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara na sastanak i upozorio ga na sadržaj nacrta govora za sjednicu Vijeća sigurnosti UN koji je dobio, najvjerovatnije iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, piše Avaz. 

Alkalaj je, prema navodima diplomatskog izvora, Eskobaru rekao kako je dobio izričitu naredbu “svog šefa” da ga pročita, ali da on nije u potpunosti saglasan sa time. Navodno se Alkalaj nakon toga povukao, računajući da bi mu takav govor mogao štetiti u nastavku diplomatske karijere, jer posjeduje i američko državljanstvo.

U spornom govoru, navodno, stoje oštre ocjene i žestoke kritike na račun Schmidta i osuda onoga što on radi u BiH korištenjem Bonskih ovlasti, u slučaju promjene Izbornog zakona u Ustava FBiH, uz podršku i američke administracije.

Kako saznajemo, sa spornim nacrtom govora koji je procurio u nekim banjalučkim medijima nije bio upoznat ni ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, iako je morao biti.

Sporni nacrt govora Amerikanci su ocijenili kao direktnu podršku naporima Rusije i Dodika da ugase Ured visokog predstavnika i otvore vrata za rušenje Dejtonskog sporazuma i secesiju Republike Srpske. U toku je politička akcija usaglašavanja između kabineta Komšića i Džaferovića u smislu da se na sjednici Vijeća sigurnosti, umjesto Alkalaja, obrati ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Njen govor, navodno, trebao bi biti znatno uravnoteženiji kada je u pitanju ocjena rada OHR-a, navodi Avaz. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.