3.11.2022. 8:19
0
Stigle vakcine: U RS-u je vakcinacija počela, u KS vakcinacija od ponedjeljka
Pošto nas u dogledno vrijeme sa osjetnim zahlađenjem vremenskih prilika očekuju i prvi znaci sezonske gripe, entitetski zavodi i instituti za javno zdravstvo upozoravaju na to da su nabavljene vakcine protiv sezonske gripe. Dok je u Republici Srpskoj ovih dana počela vakcinacija građana u domovima zdravlja, građani Federacije BiH mogu je očekivati tek iduće sedmice.

PRIJAVLJIVANJE

U Institutu za javno zdravstvo RS-a počela je vakcinacija protiv gripe, potvrdili su za Oslobođenje. Pomoćnica direktora za medicinske poslove dr. Jela Aćimović kazala je da će vakcinacija biti obavljana svakim radnim danom i subotom od osam do 14 sati.

Ona je navela da su domovi zdravlja preuzeli vakcine, te je pozvala one građane koji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju da se počnu javljati zdravstvenim ustanovama.

- Nabavili smo 20.000 doza vakcina protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a riječ je o četvorovalentnoj vakcini proizvođača Sanofi, kaže dr. Aćimović. Dodala je da je Institut obezbijedio i 3.500 doza za one koji nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a cijena jedne komercijalne doze je 28 KM.

Kao i ranijih godina, i ove će građanima kao prevencija biti dostupne besplatne vakcine za ugrožene kategorije, dok ostaje i mogućnost za komercijalnu vakcinaciju uz njeno plaćanje. Vakcine protiv sezonske gripe trebalo bi da prime sve rizične grupe kod kojih postoji sumnja od razvoja težeg oblika gripe, a to su osobe starije životne dobi, oboljeli od hroničnih nezaraznih bolesti, ali oni koji imaju bilo kakav zdravstveni problem.

U Federaciji BiH građani još čekaju na vakcine protiv gripe. Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa ranije je najavio da je ovih dana počela distribucija vakcina.

DISTRIBUCIJA VAKCINA

U Kantonu Sarajevo, kako nezvanično saznajemo, danas bi trebalo biti saopšteno građanima da su vakcine stigle i da se početak vakcinacije očekuje od ponedjeljka. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za ovu sezonu poručio je 7.000 doza vakcina protiv gripe. U toku je njihova distribucija po domovima zdravlja, prenosi Oslobođenje.


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.