3.11.2022. 12:14
0
Tegeltija: Pokušavaju srušiti Dodika i prekinuti naše prijateljstvo sa Rusijom
Zapad pokušava da sruši srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako bi natjerao Republiku Srpsku da prekine prijateljstvo sa Ruskom Federacijom i zauzme negativan stav prema njoj, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milan Tegeltija.

To Dodik ne želi i ne može – rekao je Tegeltija.

Komentarišući navode o antiruskim sankcijama, Tegeltija je ocijenio da je riječ o praznim izjavama političkih predstavnika Bošnjaka.

"Spoljnu politiku BiH, po Ustavu i zakonu, utvrđuje Predsjedništvo BiH nakon postizanja konsenzusa sva tri njegova člana. Dodik, kao srpski član Predsjedništva, nikada nije pristao ni na kakve restriktivne mjere prema Ruskoj Federaciji – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da je, u ovom slučaju, riječ o uzurpaciji institucija od strane bošnjačkih političkih predstavnika.

– Dakle, sve što možete vidjeti u medijima – nije zvaničan stav BiH, već samo lični i politički stav onih koji to iznose, odnosno pojedinih političkih partija – ocijenio je Tegeltija za “Russia today”.

U zapadnim medijima Republiku Srpsku nazivaju posljednjim uporištem ruskog predsjednika Vladimira Putina na Balkanu, pri čemu se Dodik na vlasti u Republici Srpskoj smatra garantom saradnje sa Rusijom, a na pitanje da li je to jedan od razloga zašto Zapad nastoji da ga svrgne, Tegeltija je odgovorio da jeste, i to ključni.

– Zapad agresivno traži da ukloni Dodika, koji je, uostalom, proglašen za “ruskog igrača” – Putinovog čovjeka na Balkanu. Ali, Dodik vodi politiku u kojoj samostalno donosimo odluke u interesu ljudi koje predstavljamo – napomenuo je Tegeltija.

On je naglasio da Dodik donosi odluke u interesu srpskog naroda, što uključuje i dobre odnose sa Rusijom i dobre odnose sa Zapadom.

– On ne dozvoljava da nas bilo ko ucjenjuje činjenicom da zarad partnerstva sa Zapadom moramo prekinuti odnose sa Rusijom – objasnio je Tegeltija.

Osvrćući se na potvrđivanje rezultata opštih izbora u BiH, prema kojima je Dodik izabran za predsjednika Republike Srpske, Tegeltija je napomenuo da je riječ o volji naroda.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.