4.11.2022. 9:26
0
Saradnja EPBiH i Općine Banovići u oblasti obnovljivih izvora Izgradnja „FNE Banovići Selo“
U Elektroprivredi BiH 03. novembra 2022.godine, potpisan je Ugovor o saradnji i zakupu zemljišta u svrhu izgradnje fotonaponske elektrane „FNE Banovići Selo“ na rekultivisanom odlagalištu na površinskom kopu RMU "Banovići".
Ugovor su u ime Elektroprivrede BiH potpisali Admir Andelija, generalni direktor i dr. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, a u ime Općine Banovići načelnik  Bego Gutić.

Prema Pozivu za iskazivanje interesa za prodaju/zakup ili drugi odgovarajući način korištenja nekretnina – zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana koji je objavljen  09. jula 2021. godine, Općina Banovići je u skladu s traženim uslovima ponudila 100.050 m2 zemljišta u zakup na 25 godina. 

Admir Andelija, generalni direktor, istakao je zadovoljstvo nastavkom uspješnih partnerskih odnosa sa Općinom Banovići, koja je od saradnje sa  RMU „Banovići“ proširena i na oblast obnovljivih izvora. 

Elektroprivreda BiH je u procesu energetske tranzicije koja može  biti uspješna  jedino uz zajednički angažman svih sudionika, gdje i  lokalne zajednice imaju veoma važnu ulogu“ kazao je generalni direktor Andelija. 

Govoreći o karakteristikama  „FNE Banovići Selo“ snage  8,8 MW, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, ukazao je da će elektrana  biti izgrađena po principu „ključ u ruke“ i da će Javna nabavka za izgradnju biti objavljenja  nakon potpisivanja Ugovora o saradnji i zakupu zemljišta u svrhu izgradnje FNE, dodajući da lokacija posjeduje raspoložive resurse, odnosno elektroenergetsku i putnu infrastrukturu za razmatrani savremeni način izvedbe FNE velikih snaga, tzv. „utility-scale PVPP“. Vrijednost  objekta je 15 miliona KM. 

Saradnja Općine Banovići i Elektroprivrede BiH uspješnog investitora, primjer je kako dominatno rudarska sredina uz planiranu  izgradnju objekata iz obnovlivih izvora, postaje primjer uspješne lokalne zajednice što će osim razvojne komponentne osigurati i ekonomsku dobit, istakao je Bego Gutić, načelnik Općine Banovići navodeći podatak da je Općina Banovići jedna od prvih općina u BiH potpisnica tzv. Zelene agende čiji je cilj smanjenje emisija CO2. 

Elektroprivreda BiH je u skladu sa strateškim ciljevima i opredjeljenjima iz Dugoročnog plana razvoja do 2030. godine i Strateškim planom razvoja, u proteklom periodu intenzivirala aktivnosti na pripremi investiciono - tehničke dokumentacije za potrebe programa ulaganja u proizvodne kapacitete na bazi korištenja solarne energije, te se  putem javnih poziva obratila  pravnim i fizičkim licima i jedinicama lokalne samouprave s ciljem pronalaska adekvatnih lokacija za izgradnju fotonaponskih elektrana.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.