4.11.2022. 20:47
1
Lagumdžija: Govor Svena Alkalaja štetan je za Bosnu i Hercegovinu. Pogoduje razbijačima naše zemlje
Političku prašinu u BiH podigla je posljednja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj se govorilo o našoj državi. No, za prašinu nisu zaslužne rasprave na relaciji SAD-Rusija, koje prirodno imaju različita stajališta o BiH. Široke rasprave i burne reakcije izazvao je govor našeg ambasadora u UN-u Svena Alkalaja.

On je brutalno napao visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta i optužio ga da je destabilizirao situaciju u BiH nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Alkalajev govor bio je kritički skoro kao i onaj ruske predstavnice. S obzirom na to da su se uoči sjednice nezvanično prepucavali Željko Komšić i šefica diplomatije Bisera Turković, sumnja se da je govor stigao iz kabineta ovog člana Predsjedništva BiH.

Zanimljivo je da se čak i Šefik Džaferović ogradio od ovog govora.

Zlatko Lagumdžija je u razgovoru za Raport konstatirao da je šteta napravljena.

“Ne želim da sumnjam u loše namjere onih koji su pisali taj govor. Ali nesporna je činjenica da su posljedice štetne za našu zemlju. Između ostalog, zato što pogoduju razbijačima zemlje koji generišu antizapadno. I u konačnici antiameričko raspoloženje. I sve se to dešava u situaciji kada nam je potrebnija nego ikada podrška ključnih igrača na putu ubrzanih euroatlantskih integracija. I sami kažete da je to “konfrontacija sa Zapadom”. Spadam u ogromnu većinu građana BiH koji našu budućnost vide u saradnji i integriranju. A ne u konfrontaciji sa “Zapadom”, kazao je Lagumdžija.

Na Alkalajev govor reagirala i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini. Naime, oni su naveli kako je Alkalaj propagirao neistinu. Lagumdžija smatra da je to saopštenje direktno i nedvosmisleno.

“Činjenica da je to saopštenje tako direktno i nedvosmisleno, da ne kažem brutalno u diplomatskoj praksi. Govori o važnosti samog nastupa i uvjerenju o tome da je populizam i jeftino politikantsvo u dnevnopolitičke svrhe prevršilo svaku mjeru. Svakome je jasno još od presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu “Sejdic Finci” da su građani koji ne pripadaju konstitutivnim narodima diskriminisani po raznim osnovama. Ali isto tako svako ozbiljan zna da je to slučaj još od Dejtona, a ne rezultat Schmidtove odluke. O neprihvatljivim dijelovima, tada samo najavljene odluke prije skoro 4 mjeseca, sam govorio javno. A današnji kritičari koji su izabrani da predstavljaju državu, u ta doba nisu nista učinili da na to ukažu na relevantnim svjetskim adresama. Današnjim politikantskim istupima, koji argumentovano ne problematiziraju stvarne probleme, samo dodatno doprinose da međunarodna zajednica ne reaguje na najbolji način”, rekao je Lagumdžija za Raport.

(A. Balićevac)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.