5.11.2022. 8:18
0
Podržana odluka Tužilaštva BiH da se provjeri krivična prijava protiv Zorana Milanovića
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} podržava odluku Tužilaštva BiH da provjeri krivičnu prijavu protiv Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, a koja se tiče negiranja genocida u Srebrenici.

Protiv Milanovića je krivična prijava podnesena zbog grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Prijava je podnesena zbog Milanovićeve izjave da "svaki genocid nije isti”.

Milanović je negirao genocid u Srebrenici i prije dva mjeseca, tokom sastanka učesnika procesa Brdo - Brijuni u Sloveniji, zbog čega je oštro reagirao IGK.

U pismu evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović od 19. septembra ove godine povodom kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici od strane Milanovića IGK je između osalog napisao:

"Već duže vrijeme Milanović daje izjave u kojima negira i umanjiva značaj genocida u Srebrenici. Zadnje izjave izrečene su na sastanku regionalnih lidera u Sloveniji. Implikacije predsjednika države Hrvatske, članice NATO i EU koji javno izražava poricanje i relativizaciju genocida u trenutnoj političkoj klimi Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini se ne mogu prešutjeti. U ovom razdoblju nestabilnosti u široj regiji posebno zabrinjava i činjenica da ove izjave nisu izolirani incident i da predstavljaju dugu povijest takvih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Molimo Vas za Vaš stav povodom ovakvih izjava predsjednika Republike Hrvatske, države članice EU i NATO-a u kojima se opasno, sramno, anticivilizacijski, dehumanizirajuči negira i umanjuje pravno priznati i presuđeni genocid u Srebrenici. Takođe vas molimo da iz svoje nadležnosti preduzmete potrebne mjere kako bi se spriječilo opasno negiranje genocida u Srebrenici od strane predsjednika jedne članice Evropske Unije”.

Svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova nanosi bol preživjelim žrtvama genocida, degradira sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažava pravdu i ponižava međunarodno pravo i međunarodne institucije.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.