5.11.2022. 12:41
0
Dario Jovanović: CIK je amnestirao kriminalce: Ovaj put neko stvarno mora ići u zatvor
Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom, upozorio je da bi zbog ogromnih izbornih pljački neko trebao završiti u zatvoru.

On je u intervjuu za Buku opisao kakve su se sve nepravilnosti zabilježile.

“Koalicija Pod lupom je pratila opšte izbore u BiH putem mreže od 100 dugoročnih i 2000 posmatrača izbornog dana. S posmatračima u Glavnom centru za brojanje koji su posmatrali 24 sata u smjenama.

Evidentirali smo izborne nepravilnosti prije izbornog dana i na sam izborni dan i na ponovnom brojanju. Imamo teža kršenja izbornog procesa, dokazana putem ponovnog brojanja gdje je evidentno da je to bila ciljana manipulacija s ciljem utjecaja na izborni rezultat.

Centralna izborna komisija je potvrdila rezultate izbora. Imala je za to zakonski rok od 30 dana i koristila je taj rok kao izgovor da potvrdi rezultate i na onim biračkim mjestima i za one nivoe vlasti za koje nisu vršena ponovna brojanja, ali gdje su utvrđene na nivou biračkih mjesta ozbiljne izborne nepravilnosti i krađa više stotina glasova, ispričao je je Jovanović.

Tri moguća scenarija

On ističe da je Koalicija Pod lupom pozvala CIk da poništi i ponovi izbore na nekim biračim mjestima.

“Riječ je negdje do 200 biračkih mjesta za koje je ponovnim brojanjem utvrđena ozbiljnija nepravilnost. I u vidu velike razlike u glasovima između preliminarnog brojanja i ponovnog brojanja, u vidu nestanka ili nedostatka materijala ili u vidu falsifikacije izbornih isprava, odnosno glasačkih listića”, naveo je Dario Jovanović.

Kaže da su očekivali tri moguća scenarija na osnovu ponovnog brojanja.

“Jedan je poništenje izbora za utrku za predsjednika i potpredsjednika RS, što se na kraju nije desilo s obzirom da utvrđeno stanje u vrećama ne može promijeniti ishod utrke za predsjednika. Ali napominjemo da je po prvi put u demokratskoj historiji Bosne i Hercegovine promijenjen ishod jedne utrke. A to je za potpredsjednika RS na osnovu ponovnog brojanja. Dakle, poništavanje i ponovni izbori se nisu desili i to je odluka Centralne izborne komisije naspram ongo što je utvrđeno u razlici u brojanju glasova.
Međutim, kao drugi scenarij smo očekivali da se barem ponište izbori u određenim osnovnim izbornim jedinicama. I to tamo gdje je dokazano ponovnim brojanjem, crno na bijelo, da je riječ o sistemskim, organizovanim manipulacijama izbornim procesom. Gdje se htjela pokrasti izborna volja građana, odnosno ukrasti glasovi.
Riječ je o osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Zvornik gdje je polovina biračkih mjesta imala određene razlike u rezultatima, istina do pet glasova u najčešćem broju slučajeva ali gdje su te razlike bile i veće, odnosno više desetina glasova u 20 posto biračkih mjesta na nivou osnovnih izbornih jedinica. Naravno, ni to nije potvrđivanjem rezultat učinjeno”, naveo je Jovanović.

Zadnji scenarij koji su očekivali jeste da se izbori ponište i ponove na biračkim mjestima gdje je utvrđena krađa glasova. I da se ponove za sve nivoe vlasti.

Bojim se da se neće desiti ništa

“To ima direktan utjecaj na izborni rezultat. I za potpredsjednike RS za koje se već brojalo i utvrdilo takvo stanje. Ali to ima i direktan utjecaj za izborne utrke uključujući i dodjelu mandata s obzirom da mi imamo preferencijalno glasanje i da jedan jedini glas može uticati na to ko će nas četiri godine predstavljati u parlamentu. Ni to se nije desilo. Ukratko, da citiram jednog najvećih svjetskih zviždača koji je kada su ga pitali koji je vaš najveći strah šta će se desiti. On je na to rekao: “moj najveći strah je da se poslije ovoga neće desiti ništa”.

Tako da, ako me pitate, CIK je ovim postupkom koji je neopravdan, nerazuman i nelogičan dijelom amnestirala kriminalce jer je to krivično djelo. Izborna prevara je krivično djelo prema svačetiri krivična zakona. Predviđene su sankcije od najmanje šest mjeseci zatvora i ona ih je na neki način amnestirala. Nije htjela da dalje utvrđuje stvarnu izbornu volju građana, već je pokušavala da se birokratskim razlozima, kao što je rok koji prije nisu poštivali, recimo u slučaju Doboja i Srebrenice kada su ponavljali izbore, sada su htjeli da se pridržavaju tog roka.

Međutim, tu odgovornost ne staje. Mi ćemo svakako istrajavati na tome da CIK sankcioniše novčanim kaznama ove stranačke članove biračkih odbora. Ali i operatere koji su nosili izborne rezultate i članove lokalnih izbornih komisija, da im zabrani učešće na izborima naredne četiri godine. Od nadležnih institucija prije svega misleći na tužilaštva očekujemo da izreknu najveće moguće sankcije gdje su utvrđene ovakve nepravilnosti. Drugim riječima, neko ovaj put, zaista, mora završiti u zatvoru za ovo što se desilo”, zaključio je Dario Jovanović.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.